Aktuelt

Utenlandske arbeidstakere som trenger yrkespraksis før de får norsk autorisasjon som bioingeniør, kan slite tungt med å få praksisplass. Sandra Bach fra Argentina er én av dem. Foto: Svein Arild Nesje-Sletteng

Tre års jakt på praksisplass

Argentinske Sandra Bach (49) måtte skaffe seg praksisplass for å kunne få norsk autorisasjon som bioingeniør. Men det ble svært vanskelig å finne arbeidsgivere som ville la henne få den yrkespraksisen Statens autorisasjonskontor (SAK) krever.

Publisert Sist oppdatert

Bach søkte om autorisasjon alt i 2010, og fikk beskjed om at hun først måtte ha tre måneders praksis i blodbank og seks måneder innen medisinsk biokjemi. Siden da har nok så å si samtlige aktuelle laboratorier i landet mottatt søknad om praksisplass fra henne.

- Jeg fikk en liste på 51 laboratorier fra SAK, og fant også andre jeg kunne søke hos, forteller hun.

Gjentatte forsøk

Etter en nedslående søknadsrunde i 2010, fryktet Bach at veien til jobb som bioingeniør på et norsk sykehuslaboratorium i realiteten var stengt. Hun begynte i et lengre engasjement som avdelingsingeniør på Folkehelseinstituttet. Men stillingen var midlertidig, og det er på sykehus hun helst vil jobbe. Bach gjorde nye forsøk på å få praksisplass etter at engasjementet var over, og i fjor høst begynte lykken endelig å snu: Hun fikk en tre måneders praksisperiode ved Avdeling for immunologi og transfusjonsmedisin på Ahus.

Mange «nei»

Bioingeniøren møtte henne i midten av mars. Da var hun fortsatt på Ahus – som tilkallingsvikar ved blodbanken. Hun jobbet hardt for å finne en arbeidsgiver innen medisinsk biokjemi, som kunne hjelpe henne med å fullføre den siste etappen frem mot autorisasjon.

«Nei», er et svar hun er blitt alt for vant til de siste årene, kunne hun fortelle.

- Arbeidsgiverne oppgir mange grunner til å si nei: «Sykehuset prioriterer praksisstudenter.» «Avdelingen skal bygges om.» «Laboratoriet har få ansatte, og ikke kapasitet til å ta inn en praktikant». Jeg tror de blir skremt av at praksisperioden er så lang som seks måneder. De er redde for at jeg blir en belastning, la hun til.

Biokjemiker

Bach er utdannet biokjemiker fra Universidad Nacional de Patagonia i Argentina. Hun beskriver utdannelsen som rettet inn mot arbeid i medisinske laboratorier, slik norsk bioingeniørutdanning er.

Ifølge SAKs vedtak i saken hennes er det ingen tvil om at det akademiske nivået på den seksårige biokjemikerutdannelsen, som hun fullførte i 1998, er høyt nok. Men autorisasjonskontoret konkluderte med at det faglige innholdet avviker fra den norske bioingeniørutdanningen, og stilte krav om yrkespraksis fra transfusjonsmedisin og medisinsk biokjemisk laboratorium med automatiske analysemaskiner.

Sandra Bach
Sandra Bach får godt skussmål fra avdelingslederen på Ahus. Foto: Svein Arild Nesje-Sletteng

Må selv finne plass

Hun fikk beskjed om at det er opp til henne selv å finne praksisplass og veileder. Så vurderer SAK om de kan gå god for det faglige innholdet i praksisen. Deretter får hun midlertidig lisens til å jobbe som bioingeniør i praksisperioden.

Bach har ikke opplevd at NAV var i stand til å hjelpe henne med denne prosessen. Praksisplassen ved Avdeling for immunologi og transfusjonsmedisin på Ahus fikk hun ved hjelp av BFI.

Avdelingens leder, Teresa Risopatron Knutsen, gir henne godt skussmål:

- Hun vil være en sterk kandidat til ledige bioingeniørstillinger, når autorisasjonen hennes er i orden. Men inntil den er på plass, er det begrensninger på hvilke arbeidsoppgaver hun har lov til å utføre.

Endelig en løsning?

Like før påske – og deadline for Bioingeniørens aprilutgave – kom imidlertid gladmeldingen: Et medisinsk biokjemisk laboratorium er villig til å ta Bach inn på prøve. Hvis alt går bra, og SAK kan godkjenne praksisopplegget, er den etterlengtede autorisasjonen endelig innen rekkevidde. Sandra Bach er glad, men tenker også på hvor krevende prosessen har vært:

- Jeg har vært tålmodig og stått på, men tre år med venting på stadig nye negative svar var veldig tungt. Det har kostet mange tårer å komme dit jeg er nå.

Ahus: God erfaring med praktikanter

Teresa Risopatron Knutsen er leder ved Avdeling for immunologi og transfusjonsmedisin på Ahus. Hun får jevnlig henvendelser fra arbeidssøkende som trenger praksisplass for å få norsk autorisasjon som bioingeniør.

- Det finnes flere som Sandra der ute, og det virker som det varierer hvor flinke NAV-kontorene er til å hjelpe dem, sier hun.

Knutsen har hatt flere praktikanter med utenlandsk utdannelse på avdelingen, og har jevnt over gode erfaringer med det. Samtidig legger hun ikke skjul på at praktikanter krever oppfølging.

- Mulighetene våre til å ta imot praktikanter som jobber for å oppnå norsk autorisasjon, avhenger blant annet av aktivitetsnivået på avdelingen og om vi har mange nyansatte som trenger opplæring. Jeg vil anslå at et realistisk nivå for oss er å ta imot én slik praktikant i året.

- Det blir trolig mangel på bioingeniører i årene som kommer. Er det et slags samfunnsansvar for laboratoriene å ta imot praktikanter?

- Det er i hvert fall ønskelig at arbeidsgiverne har mulighet og kapasitet til det.

- Den enkelte søkers ansvar

Det finnes ikke noen egen oversikt over søkere med utenlandsk utdanning, som har fått beskjed om at de må gjennomføre yrkespraksis før de kan få norsk autorisasjon som bioingeniør.

Man vet dermed heller ikke hvor mange som faktisk får en praksisplass og fullfører løpet mot autorisasjon, og hvor mange som eventuelt faller fra fordi de ikke finner en arbeidsgiver som vil ta dem inn.

- Det er ikke SAKs rolle å bidra til arbeidsformidling. Vår oppgave er å vurdere om søkeres utdanning oppfyller kravene til norsk autorisasjon, sier kommunikasjonsrådgiver Magnus Karlsrud Dahlen i SAK.

Helsedirektoratet kan heller ikke love noe hjelp.

- Direktoratet har forståelse for at enkelte søkere opplever dette som vanskelig. Men det er søkerne selv som må ta ansvar for å reparere sine eventuelle mangler i forhold til autorisasjonskravet, skriver prosjektleder Silje Anine Bell i Avdeling Utdanning og Personell i en e-post til Bioingeniøren.

Powered by Labrador CMS