Nå skal Marie lede verdens-organisasjonen

Marie Nora Roald

Marie Nora Roald takket for tilliten da hun talte til kongressdeltakerne som nyutnevnt president. Hun takket også BFI, NITO og tidligere IFBLS-president Gry Andersen for støtte og hjelp. Foto: Svein Arild Nesje-Sletteng

Aktuelt

Nå skal Marie lede verdens-organisasjonen

Marie Nora Roald tar nå fatt på sin toårige periode som president for den internasjonale organisasjonen for bioingeniører, IFBLS. Og i 2018 står en svenske klar til å overta vervet.

Publisert

Endret

Roald er seniorrådgiver i NITO Bioingeniørfaglig institutt (BFI), og ble alt i 2014 valgt til såkalt «president elect» i International Federation of Biomedical Laboratory Science (IFBLS).

Organisasjonen har en noe kompleks valgordning, hvor medlemslandene peker ut en kommende president to år før selve tiltredelsen.

Svensk på opprykksplass

Kobe i Japan har siden 31. august vært vertsby for den 32. verdenskongressen for bioingeniører. Kongressen ble avsluttet søndag 4. september, med valg på nytt IFBLS-styre. Da ble valget av Roald som president endelig bekreftet, og det ble klart hvem som blir hennes nærmeste medarbeidere de neste to årene.

Hun får blant andre med seg Anne Berndt fra Sverige i styret. Berndt ble valgt til posisjonen som «president elect» i konkurranse med Cathy Otto fra USA, og vil dermed høyst sannsynlig bli den som overtar stafettpinnen fra Roald etter neste verdenskongress – i Italia i 2018.

Marie Nora Roald og Lisa Husby Sande
Instituttleder Lisa Husby Sande i BFI var blant de mange som gratulerte Roald med presidentvervet. Foto: Svein Arild Nesje-Sletteng

Ønsker internasjonal innflytelse

Roald mener at hennes viktigste oppgave som IFBLS-president er å styrke organisasjonen som internasjonalt talerør for bioingeniører. Hun vil at IFBLS skal påvirke internasjonale beslutningsprosesser som angår bioingeniører og medisinske laboratorier.

Konkret kan det dreie seg om å bygge opp ekspertgrupper for å få innflytelse i Verdens helseorganisasjon (WHO).

Hun viser blant annet til ebolautbruddet i 2014 som eksempel på hvorfor laboratoriefaglige stemmer bør bli bedre hørt. Det ble problemer med analyseutstyret i varmen i Vest-Afrika. Hadde bioingeniørers ekspertkunnskap blitt hørt, kunne man unngått problemet ved å velge annet utstyr eller andre prosedyrer.

Roald ser frem til samarbeidet med det nye styret og sin sannsynlige etterfølger.

- Jeg er glad for å få Anne med på laget. Hun er kreativ og dyktig, og har styreerfaring fra den europeiske bioingeniørorganisasjonen, EPBS, sier hun.

Les også:

Verdens bioingeniører møtes i Japan

Bioingeniøren 9, 2014 (side 12 - 13): Norsk president i IFBLS - igjen

Stikkord:

BFI, Fagpolitisk arbeid, International Federation of Biomedical Laboratory Science (IFBLS), Japan, NITO