Aktuelt

Lise Dragset (til venstre) og Aud Aaseng var blant deltakerne på samlingen for bioingeniører i primærhelsetjenesten. Aaseng er bioingeniør i Sel kommune. Dragset er foretakstillitsvalgt ved St. Olavs Hospital og er engasjert i NITO Sør-Trøndelags oppfølging av bioingeniører i primærhelsetjenesten. Hun holdt foredrag på samlingen under Bioingeniørkongressen. Foto: Svein Arild Nesje-Sletteng

Samlet primærhelsetjenestens enslige svaler

Hva er likheten mellom store sykehuslaboratorier og små legekontor?Svar: Begge steder er arbeidsplasser for bioingeniører.Men deretter stopper mye av likheten.

Publisert Sist oppdatert

Sykehusbioingeniøren er omgitt av andre bioingeniører på jobb. De tar del i et stort faglig miljø, knyttet sammen av lik utdanningsbakgrunn og fagforeningsmedlemskap.

Bioingeniører på legekontor og i kommunale helsetjenester, står til sammenligning langt på vei alene. De er gjerne den eneste på arbeidsplassen med bioingeniørbakgrunn og opplever særegne utfordringer – blant annet knyttet til lønnsforhandlinger.

Sagt i diskusjonene under samlingen:

  • Vi får samme lønn som sykepleierne på legekontoret, uansett hva vi argumenterer med.
  • Bioingeniører som «bråker» om lønn får høre at «da kan vi heller ansette en legesekretær».
  • NITOs bedriftsgruppetillitsvalgt forstår ikke situasjonen bioingeniørene er i.
  • Det trengs et strategidokument for funksjonen kommunale bioingeniører. Det er sløsing med ressurser at hver kommune skal finne opp løsninger rundt arbeidskontrakter, stillingsinstrukser, kompetansekrav osv.
  • Slutt på postombæring på lørdager har til dels gått bedre enn fryktet. Noen har funnet løsninger som fungerer, slik at prøvene blir sendt. Men det er også noen som opplever store problemer som følge av at Posten ikke lenger bringer ut prøver fra primærhelsetjenesten på lørdager.
  • Det er en myte at det ikke trengs bioingeniører i primærhelsetjenesten, fordi sykepleiere kan brukes til alt. Bioingeniører er viktige, de overfører kompetanse til andre yrkesgrupper og hever kvaliteten på primærhelsetjenestens laboratoriearbeid.

I forbindelse med Bioingeniørkongressen inviterte BFI til en egen samling for de som jobber i primærhelsetjenesten. 18 bioingeniører deltok.

Utvekslet erfaringer

- Vi har lenge ønsket å gjøre noe for bioingeniører i primærhelsetjenesten, men det har vært vrient å finne en arena der de har mulighet til å komme sammen, sier BFIs instituttleder, Lisa Husby Sande.

Hun mener målet med samlingen ble nådd.
- Vi fikk samlet flere bioingeniører fra primærhelsetjenesten enn vi vanligvis har på BFI-kurs. Vi fikk hørt hvilke problemstillinger de er opptatt av, både når det gjelder lønn og arbeidsvilkår og rent faglige problemer. De fikk også møtt andre i tilsvarende stilling og kunne utveksle erfaringer.

Det er ikke planer om å opprette et eget rådgivende utvalg for bioingeniører i primærhelsetjenesten. Sande lover imidlertid å ha fokus på denne gruppens behov når BFI driver politisk påvirkningsarbeid.

- Det er viktig at vi taler bioingeniører i primærhelsetjenestens sak i høringsuttalelser, sier Sande, og viser til at det snart kan komme forslag om lovfesting av plikt for kommunene til å ansette visse helseprofesjoner.

Helseministeren har så langt nevnt en rekke profesjoner – men ikke bioingeniører.

Powered by Labrador CMS