Aktuelt
«Å jobbe i sykehus er ingen rosenhage»
- Det har alltid vært travelt i laboratoriene, men endringstakten har forsterket seg, mener klinikksjef Gilda Opland ved St. Olavs hospital.
I februarutgaven av Bioingeniøren fortalte tillitsvalgte og ansatte fra flere helseforetak om høyt arbeidspress og stress:
«Vi løper rundt med høye skuldre og er usikre på om vi klarer å ivareta pasientsikkerhet og kvalitet», skrev to bioingeniører fra Helse Sør-Øst i et debattinnlegg.
- Mange ansatte føler at dagen er en «overflow» av prøver, sa foretakstillitsvalgt Lise Dragset ved St. Olavs.
Her forteller to ledere om hvordan de opplever situasjonen.
Ved et metningspunkt – på noen områder
- Dette er ikke ukjente virkelighetsbeskrivelser. Jeg anerkjenner stressfaktorene bioingeniører opplever. Å jobbe i sykehus er ingen rosenhage, det er travelt og man kjenner på at man ville gjort mye mer. Samtidig vil jeg si at vi også får til mye. Men i en travel hverdag kan man bli opptatt av at man «kun legger murstein, i stedet for å se at man bygger en katedral», sier Opland.
Hun har lang erfaring som avdelingsleder for medisinsk mikrobiologi, før hun i fjor fikk ansvaret for hele Laboratoriemedisinsk klinikk med 550 ansatte. Store oppgaver venter, knyttet til innføring av nytt labdatasystem og Helseplattformen som skal gi «én innbygger, én journal» i Midt-Norge.
Fra «gulvet» kommer meldingene om at arbeidsmengden øker raskere enn antall årsverk. Samtidig skal ledere prioritere innenfor de økonomiske rammene som er satt av departement og helseforetak.
- Laboratoriene skal ivareta diagnostikk og daglig rutine, men også forskning, innovasjon og utvikling. Utfordringen er å få til dette innenfor rammen, og på noen områder har vi nådd et metningspunkt, sier Opland.
Hun bruker åpningstiden for mikrobiologi på St. Olavs som eksempel.
- Takket være ansattes og tillitsvalgtes medvirkning er åpningstiden utvidet til klokken 22.00, mandag til fredag. Det diagnostiske tilbudet er forbedret, tilbakemeldingene er positive. Men ytterligere utvidelse er ikke mulig uten å øke antall stillinger.
Ny teknologi behøver ikke bety mindre jobb
Helse- og omsorgsminister Bent Høie snakket i årets sykehustale mye om teknologi. Teknologien skal frigjøre ressurser, øke pasientsikkerheten og gi en bærekraftig helsetjeneste.
Laboratoriene er fulle av ny teknologi. Men flere bioingeniører påpeker at automatisering ikke nødvendigvis gir mindre arbeid. I stedet oppstår nye arbeidsoppgaver med behov for ny kompetanse.
- Det kan nok være riktig, for automasjon er også krevende. Det ser ut som innholdet i bioingeniørstillingene endres, med økt fokus på teknologi, instrumentovervåking og krav til å forstå metodiske prinsipper man ikke hadde for noen år siden. Dette er krevende prosesser og vil selvsagt påvirke stressfaktoren i hverdagen, sier Opland.
Men uten stor grad av automasjon tror hun ikke laboratoriene ville maktet å levere på det nivået de gjør i dag, og fremtidens lab vil bli enda mer automatisert.
Debatt er bra
Når arbeidspresset er stort, etterlyses gjerne flere stillinger. Opland understreker at det faktisk blir opprettet nye stillinger, om enn ikke i det tempoet og omfanget hun skulle ønske. Samtidig minner hun om at sykehus er store systemer og at man må ha et realistisk syn på hva som er mulig.
- Men jeg synes det er bra at bioingeniører sier fra og ønsker debatt. Det er gjennom dialog vi kan få til justeringer og endringer, sier hun.