IFBLS 2018: Benvenuti a Firenze!

Styremøte i IFBLS, i NITOs lokaler i Oslo. Alba Marzo i rød jakke midt på bildet. Foto: Svein Arild Nesje-Sletteng

Aktuelt

IFBLS 2018: Benvenuti a Firenze!

Alba Marzo håper mange norske bioingeniører vil delta på IFBLS sin verdenskongress i september. 
- Velkommen til Firenze, sier hun.

Publisert

Endret

Sammen med resten av styret i IFBLS (International Federation of Biomedical Laboratory Science) tilbrakte Marzo noen dager i Oslo i mars. Styret i verdensorganisasjonen, som ledes av BFIs Marie Nora Roald, diskuterte en rekke saker som skal opp på generalforsamlingen på kongressen i Firenze.

For eksempel å opprette et verdensomspennende nettverk av bioingeniører med spesialkompetanse – for alle slags fagretninger.

Tanken er at medlemmene i nettverket skal kunne gi råd til både det internasjonale tidsskriftet som utgis av IFBLS, bidra med innspill til WHO, til utdanninger og medlemmer, holde foredrag på konferanser – og kanskje bidra med workshops og kurs i land som har færre ressurser.

Godt program – vakker by

- Jeg håper mange norske bioingeniører vil delta på verdenskongressen. Først og fremst på grunn av et svært godt faglig program – men også for å oppleve den vakre arrangementsbyen. Slutten av september er den beste årstiden å besøke Firenze, ikke for varmt, ikke for kaldt, sier Marzo, som leder arrangementskomiteen.

Hun lover deltakerne både laboratorieturer og «city tours» – blant annet til det verdensberømte kunstmuseet Uffizi. Kongressenteret ligger midt i byen, forteller hun, og det meste av severdigheter – og butikker – befinner seg i gangavstand.

Bioingeniøryrket i framtida

Men det faglige programmet er uansett det viktigste, ifølge Marzo. Hun forteller at bioingeniøryrket i framtida er den røde tråden.

- Faget endrer seg i takt med den teknologiske utviklingen, og vi bioingeniører må tilpasse kompetansen vår til den virkeligheten. Vi har invitert italienske forskere som befinner helt i front internasjonalt på en rekke områder. På kongressens nettside forteller hun:

Congress participants will have the opportunity to learn new technologies, the role of biomedical laboratory science in the delivery of ‘patient-centred’ healthcare, ‘personalised medicine’, ‘gender-medicine’ and its impact on Biomedical Laboratory Science”.

Mye likt på lab

Under Oslo-oppholdet fikk Marzo tid til å besøke både bioingeniørutdanningen på Oslo Met og Avdeling for medisinsk biokjemi på OUS Rikshospitalet. Hun arbeider selv ved bioingeniørutdanningen i Firenze.

- Mye er likt på laboratoriefronten, jeg kjente igjen mange av maskinene. Men jeg liker organiseringen av de norske laboratoriene bedre, med bioingeniører i de fleste stillingene. Det er noe vi må jobbe for i Italia også, sier hun.

Stikkord:

International Federation of Biomedical Laboratory Science (IFBLS), Kongress