Aktuelt
«Alle hjelper til. Det er helt rått!»
Slik er bioingeniør Øyvind Sebusæters inntrykk fra de første ukene av koronapandemien.
Det er mandag 16. mars og Sebusæter, som er NITO-tillitsvalgt ved mikrobiologisk avdeling på Oslo universitetssykehus, gir Bioingeniøren en liten oppsummering av analysearbeidet:
- 750 prøver på søndag
- 470 dagen før
- Totalt 5435 analyserte koronaprøver siden epidemien startet i Norge, 357 positive.
- Og i dag kommer det fryktelig mange prøver. De ansatte løper rundt og står på, sier Sebusæter.
Den avdelingstillitsvalgte bioingeniøren sier at alle enheter, både innenfor mikrobiologiavdelingen og utenfor, fortjener anerkjennelse for innsatsen.
- Alle bidrar, alle hjelper til. Det er helt rått, forteller han.
I rekordfart
Sebusæter er selv omplassert fra sin vanlige jobb på grunn av koronakrisen. Til daglig arbeider han med serologi, nå tar han seg av veneria-plattformen, mens bioingeniører som vanligvis gjør de analysene er overført til arbeidet med koronaprøvene.
Og snart skal han få opplæring på en Cobas 6800 som installeres på Ullevål på grunn av koronapandemien.
- Den ene dagen fikk jeg beskjed om at vi skulle få et nytt instrument, den neste dagen stod det der. Arbeidet skjer i rekordfart, det er dugnadsånd, forteller han.
Da Cobas-instrumentet kom på plass, skrev Aftenposten at nå blir testkapasiteten tidoblet. Det var å ta i, og er senere blitt korrigert.
- Vi var ikke helt enige i det avisa skrev om kapasiteten, sier Sebusæter diplomatisk.
Men at det nye instrumentet blir til stor hjelp, er sikkert. Og Akershus universitetssykehus setter opp samme type analyseplattform. Dette er viktige bidrag for å øke testkapasiteten. Når koronaanalysene kjøres på ulike typer plattformer, reduseres også risikoen for å gå tom for reagenser og utstyr.
Forberedt på at det blir verre
Koronapandemien er en verdensomspennende krise. Konsekvensene av den er sykdom, død og alvorlige økonomiske tilbakeslag. Samtidig er pandemien en enorm faglig utfordring for bioingeniørene – og alle andre i helsetjenesten. Sebusæter forklarer at omfanget av det som nå skjer gikk opp for ham da avdelingsleder Fredrik Müller sa: «Det dere opplever nå, vil dere huske resten av livet».
Som tillitsvalgt vil han understreke at samarbeidet med ledelsen er godt, midt oppe i krisen.
- Vi tas med på drøfting og samarbeider godt om bemanningsplaner. Jeg er imponert over ledelsen. De er flinke til å inkludere oss tillitsvalgte og verneombud, til tross for at situasjonen er uoversiktlig og krever at avgjørelser tas raskt. Oppe i det hele evner de å ivareta sine ansatte på en god måte ut fra forutsetningene, sier han.
Bioingeniørene kjenner på at det har vært travle uker nå, men stemningen er god, ifølge Sebusæter.
- Det har gått rundt til nå. Det har vært hektisk, men ikke kaotisk, sier han.
Samtidig vet han at det kan bli mye verre. Hvordan forbereder man seg på det?
- Jeg hviler når jeg har fri og forsøker å komme klar og skjerpet på jobb. Det er faglig spennende å være en del av dette og snart må jeg lære meg et nytt instrument så raskt som mulig.
- - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - -
Ahus tar i bruk samme type instrument som Ullevål
Kariann Vangen Frøystein, leder for Tverrfaglig laboratoriemedisin og medisinsk biokjemi (TLMB), skrev på Facebook 13. mars:
"Vi på TLMB ser frem til å sette dette flotte instrumentet i rutinedrift om noen uker. I løpet av noen få dager har vi ryddet plass til «Korina» på et møterom og fått på plass infrastruktur rundt kjempen på 2x3 meter og 1750 kilo. Tusen takk til alle flotte laboratorieansatte som står på for å analysere både koronaprøver og andre prøver der ute. Uten dere stopper Norge."
Svært viktig at fagmiljøer har fleksibilitet og ressurser til testing av koronavirus (Aftenposten)