Haukeland: Analyserer koronaprøver fra helsearbeidere i pool

For å spare utstyr slår Haukeland sammen prøver fra helsepersonell til en pool på fire. Her jobber «pool-guy» Håvard Fosse med dette. Foto: Randi Monsen Nygaard

Aktuelt

Haukeland: Analyserer koronaprøver fra helsearbeidere i pool

Og nå har bioingeniørene på Haukeland universitetssjukehus erfart at det var mulig å greie 1000 prøver per dag!

Publisert

Endret

14. februar publiserte Bioingeniøren en artikkel om forberedelsene til koronaepidemien. Der sa Randi Monsen Nygaard, seksjonsleder på molekylærbiologisk seksjon ved Haukeland universitetssjukehus, følgende om testkapasiteten: "...vi kan uten problemer håndtere 300 prøver per dag. Hvis vi prioriterer bort noen andre oppgaver, kan vi kanskje greie 1000."

Randi Monsen Nygaard, seksjonsleder på molekylærbiologisk seksjon ved Haukeland universitetssjukehus. Arkivfoto: Kristin Risa

Nå har man fasiten, ordet "kanskje" kan strykes: Bioingeniørene får 1000 prøver per dag gjennom systemene.

- Vi har flyttet analyser. Vanligvis gjør vi PCR på fæces. Nå har vi gått tilbake til dyrking, forteller Nygaard.

Slår sammen prøver

Et annen "gammel" metode er også kommet til heder og verdighet igjen: Pooling (sammenslåing) av prøver.

- Vi pooler fire og fire prøver fra helsearbeidere som skal testes for korona. Det var slik vi gjorde da vi pleide å teste alle blodgivere for hepatitt, forteller Nygaard.

Hun sier at metoden er så sensitiv at koronapositive uansett skal bli fanget opp. Blir en gruppe positiv, undersøker man akkurat de helsearbeiderne nærmere for å finne den eller de som er smittet. Siden de fleste ikke er positive, er dette en måte å spare reagenser på. I stedet for i underkant av 100 prøver i et oppsett, kan man ha det firedobbelte.

- Å spare reagenser er den eneste grunnen til å gjøre dette, for det er tid- og arbeidskrevende å sette opp prøver i pool, forklarer Nygaard.

Det genereres eget poolnummer som klistres på prøvene som inngår i en pool. Disse følger prøven i LIS-systemet Unilab. Foto: Randi Monsen Nygaard

Travelt og uforutsigbart

Hun forteller at Haukeland også har måttet gjøre endringer i IT-systemene for å kunne gjøre dette.

- IT-bioingeniørene våre har vært til stor hjelp, forteller hun.

- Hvordan er utstyrssituasjonen nå?

Seksjonsoverlegen spanderte kake da det ble klart at Molekylærbiologisk seksjon klarte 1000 koronaprøver per dag. Foto: Privat

- Det er fortsatt mangel på ekstraksjonsutstyr fra Roche, men også mangel på andre reagenser. Leveringssituasjonen er uforutsigbar. Derfor gjennomfører vi tiltak for å unngå at vi skal gå tomme.

- Har pandemien blitt slik du trodde den skulle bli, da vi intervjuet deg i februar?

- Det er flere prøver enn vi trodde det skulle bli, men driftsmessig viste det seg å være mulig med 1000 prøver per dag. Vi jobber dagskift og kveldsskift, men ikke natt. Vi kan ikke oppskalere mer, for å ikke bruke for mye utstyr. Situasjonen vår er uforutsigbar. Prosedyrer og retningslinjer endres hele tiden, vi skifter enzymer, og så videre. Men fortsatt har vi også vanlig luftveisdiagnostikk for pasienter.

Stikkord:

Arbeidsliv, Coronavirus, COVID-19, Mikrobiologi, SARS-CoV-2