Sukkererter var trolig kilden til shigellose-utbrudd

Illustrasjon: iStockphoto

Aktuelt

Sukkererter var trolig kilden til shigellose-utbrudd

Publisert

Endret

Til sammen åtte personer bosatt i tre forskjellige fylker ble i desember syke av mage-tarmbakterien Shigella sonei. Shigellose gir diaré, hodepine, magesmerter, kvalme og eventuelt feber. I sjeldne tilfeller kan diareen være langvarig og alvorlig.

Utbruddet ble oppdaget da flere mennesker ble syke etter å ha spist i en kantine i Oslo. I følge Folkehelseinstituttet er sukkererter fra Kenya trolig smittekilden.

I Norge er sukkererter populært som sunn snacks, og spises gjerne rå. Men ifølge Mattilsynet er det vanlig å varmebehandle sukkerertene i landene de eksporteres fra. Da har det mindre å si at den hygieniske kvaliteten på produktet er dårlig.

Pakker med importerte sukkererter er gjerne merket med advarsel om at de skal varmebehandles før de kan spises. Mattilsynet understreker at forbrukerne bør følge denne instruksjonen.

Les også:

Feil behandling av mat kan gi alt fra en liten magesjau til svært alvorlig sykdom. Her kan du lese mer om bakterielle trusler på kjøkkenet.

Stikkord:

Mikrobiologi