Aktuelt
Sliter med å skaffe praksisplasser til Oslo-studenter
Samtidig som sykehus i Osloregionen melder om mangel på bioingeniører har de avlyst en rekke praksisplasser det siste året. Bioingeniørutdanningen ved OsloMet fortviler.
Av Frøy Lode Wiig, frilansjournalist
Høsten 2020. Som vanlig skal over 30 studenter på andre året av bioingeniørutdanningen ved OsloMet ut i åtte ukers praksis i medisinsk biokjemi. Men i koronaåret er ingenting som normalt. Avlysninger av praksisplasser har strømmet inn til studieleder og praksiskoordinator. Praksisstedene er bekymret for smittevern og arbeidsbelastning. Sykehus rett utenfor hovedstaden ønsker ikke praksisstudenter fra episenteret Oslo.
Et par uker før praksisstart manglet studieleder Heidi Andersen omtrent en tredel av plassene hun trenger.
− Jeg har stor forståelse for at praksisstedene har vært i en svært presset situasjon. Men vi må spille på lag. Uten praksis får vi ikke utdannet nok bioingeniører, understreker Andersen.
Fremskrivninger fra Statistisk sentralbyrå (SSB) spår en mangel på bioingeniører i Norge frem mot 2030. Det vet helsemyndighetene, og tiltak for å utdanne flere bioingeniører er i gang. Høgskolen i Innlandet åpner dørene for sitt første kull bioingeniørstudenter høsten 2021. Bioingeniørutdanningen ved OsloMet er også blitt forespurt av Kunnskapsdepartementet om de kan ta opp flere studenter.
− Vi kunne ha tatt opp de 25 ekstra studentene vi ble spurt om, men vi turte ikke. Vi er ikke trygge på å ha nok praksisplasser, sier studieleder Andersen.
Høsten 2020 sikret OsloMet den siste praksisplassen i absolutt siste liten. Avlysningene gjentok seg våren 2021 da de resterende 30 andreårstudentene skulle ut i praksis. Andersen frykter at det samme vil skje til høsten.
− Alle skjønte at sykehusene avlyste praksis da koronaen først kom og alt ble nedstengt. Men nå har vi levd med pandemien i godt over ett år. Det virker fremdeles lett for praksisstedene å avlyse, sier Andersen.
Praksis som rekrutteringsarena
En ringerunde til noen av de andre bioingeniørutdanningene tyder på at avlysning av praksisplasser i koronaåret har vært et Oslo-problem. Utdanningene i Ålesund og Bergen berømmer samarbeidet med helseforetakene om å få gjennomført praksis.
− Vår oppfatning er at Helse Møre og Romsdal ønsker studenter, og anser praksis som en rekrutteringsarena. Samtidig har vi vært heldige og hatt lite smitte i vår region, sier Bente Alm, programkoordinator for Bioingeniørutdanningen, NTNU Ålesund.
Oslo har hatt et vedvarende høyt smittetrykk gjennom hele pandemien, med tilsvarende høyt arbeidspress på laboratoriene. Men også i Østfold har det vært lange perioder med mye smitte, uten at det har ført til mange avlysninger av praksisplasser.
− Sykehusledelsen ga tidlig beskjed om at avdelingene skulle fortsette å ta imot studenter. Det var nok klokt. Entusiasmen for å ta imot praksisstudenter varierer veldig, forteller Beathe K. Granerud, studieleder ved Høgskolen i Østfold.
Heidi Andersen ved OsloMet vet godt at praksisstudenter medfører merarbeid for laboratoriene. Men hun håper sykehusene og utdanningene sammen kan finne løsninger som fungerer for begge parter.
− Hvem ønsker seg en fremtidig kollega som aldri har vært i praksis?