Aktuelt
Advarer mot tidligvakter etter kveldsjobbing
Kveldsvakt etterfulgt av morgenvakt er vanlig på norske laboratorier. Men slike «quick returns»-vakter er minst like belastende som nattarbeid, advarer søvnforsker.
Tidligere i år var Bioingeniøren på besøk på Kongsberg sykehus for å snakke om søvn og skiftarbeid. Bioingeniørene i Kongsberg går tredelt turnus hvor kveldsvakter (slutt klokken 22) etterfølges av dagvakter (start klokken 07). De er ikke alene. Turnuser med såkalte «quick returns», det vil si vakter med mindre enn 11 timers mellomrom, er vanlig i norsk helsevesen. Det til tross for at skiftordningen frarådes internasjonalt og av alle søvneksperter.
− Å gå direkte fra kvelds- til morgenvakt er minst like belastende som å jobbe natt, fastslår lege og søvnforsker Bjørn Bjorvatn. Han har nylig gitt ut boka Skiftarbeid og søvn.
Bioingeniørene i Kongsberg, for eksempel, har ni timer arbeidsfri mellom kvelds- og dagvakt. På de ni timene skal bioingeniørene rekke å reise til og fra jobb, spise og ta kvelds- og morgenstell. Og sove, selvfølgelig. Et voksent menneske trenger vanligvis mellom syv og ni timer søvn for å kunne møte uthvilt på jobb. Det er umulig å få nok søvn når man går «quick returns»-vakter. En undersøkelse fra Universitetet i Bergen fant at sykepleiere som gikk slike sen-tidlig-vakter i snitt bare fikk 5,6 timers søvn mellom vaktene. Til sammenligning fikk de 6,1 timers søvn etter en nattevakt.
Søvnmangel øker risiko
Forskning levner ingen tvil om at søvnmangel har negative konsekvenser for fysisk og psykisk helse og øker risikoen for å gjøre feil. I en undersøkelse hvor søvnforsker Bjorvatn og hans kollegaer sammenlignet ulike typer skiftordninger, var resultatene at «quick returns» ga like mye søvnighet som å jobbe to netter på rad. En annen studie viser at jo flere «quick returns», jo større risiko for utmattelse ett år senere. Forskning viser også at sen-tidlig-vakter er forbundet med høyere sykefravær.
Hovedregelen i arbeidsmiljøloven er at arbeidstakere skal ha minimum 11 timers sammenhengende arbeidsfri i løpet av en 24-timers periode. Men loven åpner for at arbeidsgiver og tillitsvalgte kan inngå avtaler om forkortet arbeidsfri ned til åtte timer dersom det er nødvendig for «hensiktsmessig avvikling av tjenesten», forklarer Jens Erik Romslo. Han er leder for Arbeidstidsenheten i Arbeidstilsynet. Behovet for å sikre bemanning på laboratorier og sykehus er ofte god nok grunn til å kunne få unntak fra lovens bestemmelser om arbeidstid.
Bør kun brukes unntaksvis
Men at «quick returns» er lovlige, betyr ikke at de er lure.
− Vår anbefaling er at sen-tidlig-vakter bør benyttes unntaksvis og med tilstrekkelig spredning, understreker Romslo.
Arbeidstilsynet anbefaler at vakter med kort hviletid mellom bare brukes på arbeidsplasser hvor denne skiftordningen er ønsket av de ansatte, hvor vaktene er lite anstrengende med relativt lavt tempo og hvor ansatte har betydelig grad av egenkontroll. Det vil for eksempel si at man selv kan bestemme når arbeidsoppgaver skal utføres og når man kan ta pause. Altså en arbeidsdag langt unna hverdagen på de fleste laboratorier.
− Det er arbeidsgivers ansvar å vurdere om det er helse- og sikkerhetsmessig forsvarlig å ha slike vakter, fremholder Romslo.
Normalt er det ansattes eget ansvar å sørge for at de får nok søvn til å kunne skikke arbeidet sitt. Ved «quick returns» må arbeidsgiver vurdere risikoen knyttet til å ha ansatte med uunngåelig søvnunderskudd på jobb. Er risikoen økt for enten uhell eller uhelse, plikter arbeidsgiver å iverksette tiltak. Det kan for eksempel være å sørge for at tidlig-vakten har lavere arbeidsbelastning og/eller færre kritiske oppgaver eller å la den ansatte ta litt flere pauser enn vanlig.
Kilde: Bjørn Bjorvatn Skiftarbeid og søvn, Fagbokforlaget, 2019