Aktuelt

De fire studentene kommuniserer på Zoom. Her er øverst Ambika Bhatt (t.v.) og Ranveig Torgersen. Nederst Rossnely Martinez Solheim (t.v.) og Mozhgan Shojaei.

Bioingeniørbachelor skal kartlegge «koronametoder»

Resultatene skal deles med bioingeniører i hele Europa.

Publisert Sist oppdatert

- Spørsmålene er ferdige, og vi håper å få sendt dem ut om få dager. De handler først og fremst om PCR- og ekstraksjonsmetoder, forteller bioingeniørstudent Ranveig Torgersen.

Sammen med Ambika Bhatt, Rossnely Martinez Solheim og Mozhgan Shojaei, alle tredjeårsstudenter ved Høgskolen i Østfold, leser hun i disse dager store mengder teori om ulike PCR-metoder - og om selve viruset. De fire studentene sitter spredt på Østlandet - og kommunikasjonen skjer via Zoom.

- Det kommer stadig ny informasjon og forskning, og det gjør oppgaven veldig spennende, sier Torgersen.

Ren teorioppgave

De skulle egentlig i gang med en praktisk oppgave som inneholdt en god del labarbeid, men veilederne måtte i stedet analysere koronaprøver og hadde ikke tid til å veilede.

Studentene så seg derfor om etter en teoretisk oppgave - og det fikk de: Mette Lundstrøm Dahl på mikrobiologisk avdeling, Sykehuset i Vestfold, foreslo at de skulle undersøke hvordan de mikrobiologiske avdelingene har taklet pandemien: Hvilke metoder har de brukt? Hvilke utfordringer har de møtt? Og ikke minst; hvilke løsninger har de kommet fram til?

Studentene svarte begeistret ja – og Dahl ble en av veilederne deres. Den andre er Maria Dung Cao, førsteamanuensis ved Høgskolen i Østfold.

Torgersen forteller at de for noen uker siden fikk nyss om at også BFI hadde planer om en spørreundersøkelse. Det resulterte i et samarbeid.

- Det var veldig greit å få en samarbeidspartner som BFI. Det har gitt oss en del drahjelp.

Deles med hele Europa

Rådgiver i BFI, Liv Kjersti Paulsen, forteller at BFI hadde mange spørsmål som de nå håper å få svar på. Om instrumenter og leverandører – på detaljnivå.

- Det blir også spennende å finne ut om mange av laboratoriene har endret metoder som følge av pandemien – og om koronaen har endret fagmiljøene. Det er informasjon BFI har bruk for i det faglige og politiske arbeidet framover.

Når oppgaven er ferdig skal resultatene gjøres tilgjengelig for bioingeniører i hele Europa.

- Den europeiske organisasjonen for bioingeniører, EPBS, har bedt medlemslandene om å dele slik kunnskap på en egen koronaside de har opprettet. Østfoldstudentenes resultater kommer til å bli publisert der, forteller Paulsen.

Delta! Svar!

Paulsen og Torgersen oppfordrer alle som får undersøkelsen til å svare.

- Jo flere svar, jo bedre grunnlag har vi for å få god oversikt og jo bedre blir oppgaven. Vi regner med at svarene ikke bare blir nyttige for oss og BFI, men også for alle laboratoriene der ute. De kan få innblikk i hverandres utfordringer - og ikke minst løsninger, sier Ranveig Torgersen.

Powered by Labrador CMS