Aktuelt

Odense universitetshospital skal ta i bruk blodprøveroboter. Foto: Pressefoto Vitestro

Blodprøveroboter skal stikke i Danmark

Tre roboter for blodprøvetaking er kjøpt inn av Odense universitetshospital. Planen er at robotene skal ta prøver av pasienter allerede neste år.

Av HEIDI STRAND

De nye og spesielle kollegene blir ansatt ved avdeling for blodprøver og biokjemi, der de ansatte ønsker dem hjertelig velkommen. Bioanalytikerne ved avdelingen tror de nye kollegene kan bli en nyttig avlastning i en tid med stor personalmangel og økende aktivitet.

- Robotene kan bli en veldig god hjelp for oss i arbeidet med å ta unna det økende antallet prøvetakinger. Og da kan vi konsentrere oss mer om analysene, sier bioanalytikerspesialist Kristina Buch Larsen til Danske Bioanalytikere (dbio).

Nødvendig bioanalytikerkunnskap

Før robotene får stikke nålene sine i mennesker skal sykehuset sette i gang et større arbeid. Robotene skal klargjøres og implementeres, og bioanalytikerne er invitert med. Larsen og kollega Gitte Schou Rasmussen skal blant annet planlegge logistikken rundt den nye prøvetakingsrutinen: registrering av pasienter, klistring av etiketter og videresending av prøver.

- Og så skal vi finne ut av alt knyttet til sikkerhet og hygiene, forteller Rasmussen.

For eksempel må de løse hvordan det påmonterte stasebåndet skal sprites av mellom prøvetakningene, for det kan ikke roboten gjøre selv.

En annen type robot

Selv om sykehusene og labene er fulle av robotiske løsninger, er blodprøverobotene i Odense de første av sitt slag i Danmark. Kamerasensorer brukes for å finne det beste stedet for å ta blodprøven. Når en passende åre er lokalisert, stikker roboten, prøveglassene fylles, og i løpet av 30 sekunder er prøven tatt.

- De foretar jo inngrep, og det er det jo ingen av våre andre roboter på laben som gjør. Det er nok en større ting når robotene nå skal inn i kroppen på folk, forteller Larsen til dbio.

Selv om noen pasienter kan bli skremt av tanken på å bli stukket av en robot, tror Rasmussen og Larsen likevel de fleste pasienter vil takke ja til å bli stukket på denne måten.

- Vi tar flere og flere prøver, og får veldig mange henvendelser fra pasienter som ønsker time til prøvetaking samme dag, forteller Rasmussen.

For disse pasientene tror hun blodprøveroboten vil være et godt tilbud.

En del av framtidens sykehus

Det forventes at robotene kan ta 40-42 blodprøver hver per dag, noe som tilsvarer det en gjennomsnittlig menneskelig prøvetaker klarer, ifølge dbio. Det må alltid være helsepersonell til stede og følge med, og som kan ta over dersom roboten ikke finner noen passende åre.

Selv er bioanalytikerne veldig klare for å prøve robotene - også på seg selv.

- Ja, jeg vil gjerne låne bort en arm. Vi kan jo ikke selge et produkt vi ikke selv vil prøve, sier Rasmussen.

Om ti år tror de to bioanalytikerne at alle større sykehus har blodprøveroboter, og at deres egen lab på Odense universitetshospital har flere enn tre.

Kilde: dbio.dk

Powered by Labrador CMS