Aktuelt
Det er ikke alle som forstår koronaprøvesvaret
Negativt eller positivt? Påvist eller ikke påvist? Noen blir forvirret av slike formuleringer.
Når titusener testes for SARS-CoV-2 hver eneste uke, blir det mange prøvesvar som folk venter utålmodig på. Og spørsmål til Helsedirektoratets informasjonstelefon tyder på at en del ikke forstår svaret når de selv sjekker det på nett. Det skriver Aftenposten.
Avisa bruker eksempler fra Ahus og Oslo universitetssykehus. Førstnevnte bruker negativ/positiv om prøveresultatet, sistnevnte påvist/ikke påvist.
I pasientportalen til Fürst medisinsk laboratorium finner man en tredje variant: I listen over prøvesvar står det for eksempel "SARS-CoV-2 (PCR) NEG", i tillegg får pasienten en egen beskjed om at "virus er ikke påvist".
Hva skal man skrive?
At pasienter misforstår og tror at et positivt svar betyr noe som er bra for dem, er et gammelt problem. Marte Kvittum Tangen, leder for allmennlegene, sier derfor til Aftenposten at hun mener påvist/ikke påvist er lettere å forstå. Hun ønsker å unngå misforståelser og merarbeid for fastlegene.
Men Danske bioanalytikere (dbio), de danske bioingeniørenes fagforening, skriver på sin nettside at også påvist/ikke påvist kan skape problemer. Noen tolker "ikke påvist" som at det var noe galt med prøven.
Det danske helsevesenet har prøvd seg med "ikke smittet med covid-19", i stedet for "negativ" eller "ikke påvist". Men det blir galt, mener dbio. Da tar man ikke høyde for falske negative og trekker en sikrere konklusjon om smittestatus enn det er grunnlag for.
Hvis du ikke forstår...
Helsenorge.no har lagt ut informasjon under tittelen "Hva hvis du ikke forstår prøvesvaret?", for å hjelpe. Teksten er slik:
"Hvis du ikke forstår prøvesvaret ditt, kan fastlegen din hjelpe deg.
Hvis det i prøvesvaret ditt står noe annet enn «påvist» eller «ikke påvist», kan det hende du må testes på nytt. Dette kan gjelde hvis det står for eksempel:
- «se kommentar» og en setning som kan være vanskelig å forstå
- «inkonklusivt»
- noe annet som kan være vanskelig å forstå
Hvis du får et slikt prøvesvar må du ta en ny koronatest. Har du spørsmål om prøvesvaret kan du kontakte fastlegen din."
Det spørs om ikke mange som lurer ender opp med å ringe fastlegen likevel.