Aktuelt

Marianne Vindal Ness foran automasjonslinjen som tatt i bruk i 2017.

Fagartikkelprisen for 2020 går til Vestfold

Artikkelen «Anskaffelse og implementering av laboratorieautomasjon ved Sykehuset i Vestfold», vant fagartikkelprisen for 2020.VI GRATULERER!

Av GRETE HANSEN, journalist

Artikkelen, som sto på trykk i Bioingeniøren 8 2020, er skrevet av Marianne Vindal Ness, avdelingssjef på Sentrallaboratoriet ved sykehuset. Hun har vært sentral i automasjonsprosessen og hun ledet implementeringen.

- Jeg ble veldig glad, men også overrasket over at en artikkel av denne typen vant. Den har et veldig praktisk budskap, sier Ness.

- Ja, juryen sier nettopp at «artikkelen kan bli nyttig for mange laboratorier fremover». Har du fått henvendelser?

- Vi har fått mange henvendelser i lang tid, for automasjonslinjen har allerede vært i drift i tre år. Andre laboratorier er svært interesserte i erfaringene våre knyttet til de ulike fasene i prosessen - og vi har hatt besøk fra en hel rekke sykehus både i inn- og utland.

Les juryens begrunnelse

Artikkelen tar oss gjennom en helhetlig prosess som omhandler planlegging og innføring av automasjon ved medisinsk biokjemi ved Sykehuset Vestfold, inkludert hvordan ansatte ble involvert og deltok.

Det beskrives en fremtidsrettet visjon og et moderniseringsarbeid som krevde store ombygginger og perioder med "ekstraordinære tilstander"; men som førte til at avdelingen i dag har et moderne system der prøveflyten er helautomatisert, fra prøvetaking til kjølearkiv.

Denne artikkelen kan bli nyttig for mange laboratorier fremover, og gir samtidig bioingeniørstudentene innsikt i modernisering og automasjon. Artikkelen er oversiktlig og lettlest og har god billedbruk og fine figurer. Spesielt bra var også henvisningen til filmen om laboratoriet. Vi i juryen gratulerer med det vi mener er en velfortjent pris.

- Er dere fremdeles fornøyd med automasjonslinjen – eller har nye behov meldt seg?

- Vi er fornøyde – og nå har løsningen «satt seg» i avdelingen. Bioingeniørene begynner å bli skikkelig gode. Men, automasjon er en kontinuerlig prosess med optimalisering og endringer - man oppdager stadig nye muligheter. Det siste hos oss er urinautomasjon, men den er foreløpig ikke planlagt koblet til automasjonslinjen.

- Du er eneforfatter av artikkelen. Hvordan var skriveprosessen?

- Den gikk greit, først og fremst fordi jeg etter alle referansebesøkene satt med mange presentasjoner om anskaffelse og implementering. Siden jeg hadde skrevet mye om prosessen over tid, startet jeg artikkelskrivingen med å lage en god disposisjon – og den holdt jeg meg til.

- Hvorfor bestemte du deg for å samle erfaringene i en fagartikkel?

- Det var avdelingsoverlegen som utfordret meg. Hun er redaktør i tidsskriftet Klinisk biokjemi i Norden og hadde nok tenkt seg at artikkelen skulle dit. Da den var ferdig, fant vi ut at Bioingeniøren burde få den først, men den blir snart publisert i det nordiske tidsskriftet også, forteller Marianne Vindal Ness.

FAKTA om Bioingeniørens fagartikkelpris

Bioingeniøren deler vanligvis ut to priser for gode faglige artikler. Én for beste vitenskapelige artikkel og én for øvrige fagartikler. Hver av prisene er på 5 000 kroner.

I 2020 ble det publisert bare én vitenskapelig artikkel i Bioingeniøren. Denne artikkelen tas med videre og skal konkurrere om prisen for «beste vitenskapelige artikkel i 2020-2021».

Artiklene blir vurdert etter følgende kriterier:

  • Nytteverdi for bioingeniører
  • Aktualitet
  • Oppbygging
  • Presentasjon

Artiklene kan ikke ha vært publisert tidligere. Forfatterne trenger ikke være bioingeniører for å bli vurdert som prismottakere.

Juryen for 2020

Elisabeth Ersvær (leder for juryen), Helene Marie Flatby, Synnøve Hofseth Almås, Jorunn Marie Andersen og Ann Iren Solli.

Les vinnerartikkelen "Anskaffelse og implementering av laboratorieautomasjon ved Sykehuset i Vestfold".

Powered by Labrador CMS