Aktuelt

Silje Nysted Hagen, bioingeniør ved Nordlandssykehuset i Bodø, skrev et mye lest og delt avisinnlegg om "Hvordan finner laboratoriet ut om du har koronavirus?". Foto: NIAID / Privat

Folk forstår ikke hvorfor ikke alle kan bli testet, så bioingeniør Silje N. Hagen bestemte seg for å forklare dem det

Publisert Sist oppdatert

Mandag 23. mars kunne mange norske avislesere fordype seg i innlegget "Hvordan finner laboratoriet ut om du har koronavirus?", av bioingeniør Silje Nysted Hagen.

- Det begynte med at jeg satt og leste artikler om korona på nettet. Jeg leste også i kommentarfeltene. Der var det mange spørsmål av typen: Hvorfor tester vi ikke alle? Også helsepersonell stilte dette spørsmålet.

Jeg tenkte at man kan jo ikke teste folk helt ut av det blå. Men så begynte jeg også å tenke på at dette vet jo ikke folk flest, forklarer Silje Nysted Hagen, bioingeniør ved Nordlandssykehuset i Bodø, om bakgrunnen for at hun skrev innlegget.

Enkelt og pedagogisk

Når folk ikke vet hvordan bioingeniører og laboratorieleger tenker og jobber bak sykehuslaboratoriets lukkede dør, må noen rett og slett fortelle dem det. Den jobben tok Hagen.

I innlegget beskriver hun enkelt og pedagogisk hvordan prøver blir tatt og hvordan de blir klargjort og analysert på laboratoriet. Hun forklarer også begrensningene som tilgangen på utstyr og personell setter.

- Dessuten kan vi få mange falske negative hvis vi tester folk som ikke har symptomer. Da beveger de seg kanskje rundt i samfunnet og tror at de ikke er smittet fordi testen var negativ.

Mange positive reaksjoner

Innlegget har blitt publisert av avisa Nordlys i Tromsø, Nettavisen og flere andre aviser. Det har også blitt hyppig delt på Facebook, blant annet av andre bioingeniører. Hagen innrømmer at det var en smule skummelt å sende artikkelen fra seg, men responsen har vært veldig god - både fra representanter for "folk flest" og fra kolleger. Hun understreker at hun sjekket med ledelsen på laboratoriet før hun gikk ut offentlig som "bioingeniør ved Nordlandssykehuset".

- Det har vært utrolig mange positive reaksjoner, sier hun.

Bioingeniører synes det er fint at arbeidet deres blir enkelt forklart for offentligheten, og folk har sagt at de forstår bedre nå hvordan bioingeniører jobber.

- Vi bioingeniører vil jo gjerne at folk skal vite hvem vi er og hva vi gjør, sier Hagen, som også fikk inn noen ord på slutten av innlegget om at NITO har advart om en kommende bioingeniørmangel i Norge.

Svært travle dager

Bioingeniøren snakker med Hagen på en fridag, etter en svært hektisk periode ved Nordlandssykehuset. Og mindre hektisk blir det ikke når hun er tilbake på jobb igjen. Vanligvis er hun fagansvarlig for preanalyse, men under koronapandemien har Hagen flyttet over til molekylærbiologisk enhet. Hun har tidligere jobbet med molekylære analyser, men måtte uansett ha hurtigopplæring for å bli oppdatert da koronaviruset kom.

- Det er veldig annerledes dager på jobb nå. Vi har et ekstremt antall prøver sammenlignet med hva som er normalt, og alle vil ha hurtig svar, sier Hagen.

Powered by Labrador CMS