Frykter kraftig influensasesong – helsepersonell bør vaksinere seg!

Bioingeniør Heidi Kristine Uthus får satt årets influensavaksine.

Aktuelt

Frykter kraftig influensasesong – helsepersonell bør vaksinere seg!

Færre ansatte i helsetjenesten tar influensavaksinen enn tidligere. Folkehelseinstituttet og Helsedirektoratet oppfordrer flere til å vaksinere seg.

Publisert

Endret

Tekst og foto: HEIDI STRAND

Bioingeniørene Hans Andreas Daae Guldberg og Heidi Kristine Uthus tar bekymringen på alvor. Sammen har de tatt turen til bedriftshelsetjenesten på Diakonhjemmet sykehus for å få årets dose.

- Det hadde vært skikkelig kjedelig å spre smitte til for eksempel akuttpost for hjerte- og lungelidelser, sier Guldberg.

Han har jobbet på medisinsk biokjemi på sykehuset i seks år, og har vaksinert seg hvert år. Det samme har kollega Uthus, som synes det er viktig å ta hensyn til pasientene.

- Vi har jo pasientkontakt nesten daglig. Selv om vi tåler en runde influensa, er det ikke alle rundt oss som gjør det, sier hun.

For få vaksinerer seg

Tall fra Folkehelseinstituttet (FHI) viser at bare 39 prosent av ansatte i helsetjenesten var vaksinert mot influensa i sesongen 2022/23. Vaksinasjonsdekningen var høyere i spesialisthelsetjenesten enn i primærhelsetjenesten, med henholdsvis 55 mot 31 prosent. I primærhelsetjenesten var det bioingeniører og jordmødre som hadde høyest dekning, med 59 prosent.

Sesongen før, i 2021-22, var vaksinedekningen litt høyere, med 59 prosent i spesialisthelsetjenesten og 39 prosent i primærhelsetjenesten. Det tyder på en nedgang i antallet som vaksinerer seg.
Verdens helseorganisasjon har som mål at minst 75 prosent av ansatte innen helse skal være vaksinert mot influensa, men foreløpig er Norge langt unna dette målet.

I fjor ble over 4500 personer innlagt på sykehus i Norge på grunn av influensasykdom, og 179 av disse var intensivinnleggelser. Det regner FHI som et lavt til moderat influensautbrudd.

Årets sesong tror de kan bli heftigere.

– Det er alltid vanskelig å forutsi hvordan influensasesongen kan bli, men det er en litt større sannsynlighet for at vi kan få en kraftig influensasesong i år, sier FHI-direktør Guri Rørtveit.

Hans Andreas Daae Guldberg får stikket som reduserer risikoen, for ham selv - og ikke minst for pasientene.

Utsatt for smitte

Bioingeniører kan ha mange korte møter med et utall pasienter. Det kan få konsekvenser. Ved Diakonhjemmet sykehus oppfordrer ledelsen de ansatte til å vaksinere seg, og legger til rette for at det kan gjøres lokalt på avdelingene eller som drop-in i arbeidstiden. Det gjør det lettvint for de ansatte.

På laboratoriet har de vanligvis en vaksinasjonsdekning på godt over 90 prosent. Det blir det kake av, for sykehuset belønner avdelinger hvor så stor andel vaksinerer seg.

- Kake hjelper selvsagt på, men her har vi nok også en grunnleggende kultur for å vaksinere oss, og det drar med flere, sier Guldberg.

På laben bruker de fremdeles munnbind når en av de ansatte har luftveissymptomer, dels for å beskytte hverandre og dels for pasientenes skyld.

- Man vet jo ikke alltid om folk har nedsatt immunforsvar, så det er greit å ta forholdsregler, sier Guldberg.

Kilde: FHI.no, Helsedirektoratet.no, beredskapsregisteret Beredt C19

Stikkord:

Diakonhjemmet sykehus AS, Influensa