Aktuelt
Her får studentene lære av de beste
I Levanger underviser Noklus fremtidige sykepleiere i blodprøvetaking.
Det er bioingeniørene Randi Rekkebo og Anne Bakken Smiseth fra Noklus Nord-Trøndelag som sørger for at 130 førsteårsstudenter får oppdatert og kvalitetssikret kunnskap om blodprøver. Nylig var det ferdighetstrening for hele kullet, før de skal ut i praksis på sykehjem.
Utdanningen er Noklus-deltaker
Nord universitet, ved sykepleierutdanningen i Levanger, er ifølge egne nettsider den eneste sykepleierutdanningen i landet som har en slik avtale med Noklus. Studentene får tilgang på Noklus eget e-læringsprogram, laboratorieprosedyrer og praktisk opplæring med organisasjonens laboratoriekonsulenter.
Seniorkonsulent Lars Ove Reinaas ved sykepleierutdanningen sier at studentene på årets kull er tydelig bedre rustet for blodprøvetaking – etter å ha tatt e-læringskurset fra Noklus – enn fjorårets studenter var.
Kunnskap om blodprøvetaking er ferskvare
Etter to intense dager med trening på både kapillær og venøs prøvetaking, er Randi Rekkebo fornøyd. E-læringskurset sørget for at studentene hadde den grunnleggende teorien på plass da de kom til ferdighetstreningen. Hun har fått positive tilbakemeldinger fra studentene, som var fornøyde med å få denne opplæringen rett før de skal ut i praksis.
Studentene håper dessuten at de kan få prøvd seg litt mer ute på praksisstedene, når de kan vise til at de nylig har vært på opplæring i blodprøvetaking med Noklus.
Universitetet fremhever at samarbeidet med Noklus sikrer studentene oppdatert og kvalitetssikret opplæring.
- Kunnskap om blodprøvetaking er ferskvare. Rekkefølgen på rør, anbefalinger om hanskebruk og desinfeksjon – dette endres når det kommer ny forskning på området, understreker Rekkebo.
BFI-leder: Dette er bra!
Rita von der Fehr, leder av BFIs fagstyre, synes det er en god idé å trekke Noklus inn i undervisningen.
- Mange sykepleierstudenter kommer ut i en arbeidshverdag hvor prøvetaking blir en viktig oppgave, til tross for at det ikke ligger i utdanningen deres, påpeker hun.
Styrket kompetanse innen prøvetaking kan gi færre preanalytiske feil og situasjoner hvor pasienter blir stukket flere ganger.