Aktuelt

De eneggede tvillingene Annie og Claudia fikk samme sykdom, og ville på laboratoriebesøk. I takkebrevet fra foreldrene sto det: “Annie and Claudia have decided to become scientists so they can work in a blood lab, as they call it. They’ve already tested blood from all their soft toys”.

IFBLS 2018: Harvey's gang

På engelske sykehus jobber det – rett som det er - barn på laboratoriene. De har hvite frakker og nøkkelkort, akkurat som bioingeniørene. De er Harvey’s Gang.

Publisert Sist oppdatert

Det hele begynte med Harvey, en seksårig gutt med akutt myelogen leukemi. Han trengte jevnlige transfusjoner og prøvetakingene var mange. Etter hvert ble han lei av alle kanylene og stikkene - og han ville vite hva som var vitsen. Hva ble alt blodet hans brukt til?

Gutten som startet det hele, Harvey Buster Baldwin, sammen med bioingeniør Malcolm Robinson.

Malcolm Robinson, bioingeniør ved Worthing Hospital i Western Sussex, tok gutten på alvor og inviterte ham på besøk. Seksåringen fikk låne en (alt for stor) frakk, fikk nøkkelkort - og så fulgte han i hælene på Malcolm en formiddag som «trainee scientist». Dette var i 2013 – noen måneder etter at Harvey ble syk.

Gå ut – eller inviter pasienten inn!

Det var Sarah May, rådgiver i det britiske bioingeniørforbundet, som fortalte historien om Harvey’s Gang under IFBLS sitt åpne forum i Firenze. Hun minnet om at bioingeniører ofte klager over at de er usynlige og at de sjelden har kontakt med pasientene bak prøvene.

- Da må vi enten bevege oss ut av laboratoriet – eller skape muligheter for at pasientene kommer inn – akkurat som Malcolm gjorde, mente May. Hun fortalte at Harveys dag på laboratoriet var en suksess. Nå visste han hvorfor prøvene ble tatt – han visste hva som skjedde med blodet – og han visste hva en bioingeniør er.

Men alle historier ender ikke godt. Harvey fikk transplantert benmarg fra broren sin i 2014, kroppen hans avviste den, og Harvey døde i oktober 2014. Malcolm deltok i begravelsen og der var bildet av ham selv og Harvey – under laboratoriebesøket – stilt opp. Et sterkt bevis på hvor mye dagen som «trainee scientist» hadde betydd for den kreftsyke gutten.

Frykten blir mindre

Ikke lenge etter begravelsen fikk Malcolm spørsmål om laboratoriet hans kunne ta imot sju andre syke barn som også ønsket å være bioingeniører for en dag. Det gjorde ham for alvor oppmerksom på at det faktisk var et behov der ute – og han startet «Harvey’s Gang».

Ved hjelp av sponsormidler har Malcolm Robinson fått sydd små labfrakker til barna i Harvey’s Gang.

Og i dag har Harvey’s Gang spredt seg til 50 sykehus i England. Der får barna utdelt nøkkelkort og laboratoriefrakk (med Harveys fotside laboratoriefrakk friskt i minne fikk Malcolm sponset produksjon av barnefrakker). May fortalte at ungene som deltar på disse laboratoriebesøkene «love the science and the laboratory» og at frykten for stikk og blodprøver er blitt mindre.

Gode bivirkninger

Men May hadde flere poeng. Harvey’s Gang har skapt ringvirkninger på laboratoriene. Moralen er blitt bedre og sykefraværet er gått ned, fortalte hun. Personalet føler at de er styrket som team, og de ser pasientene bak blodprøvene på en annen måte enn tidligere.

Det hører med til historien at Malcolm Robinson har vunnet flere priser for innsatsen med Harvey’s Gang. Blant annet som “Biomedical Scientist of the Year” i 2018, “The Advancing Healthcare Awards” for 2018 – og, ikke minst; “Children & Young People’s Care Award”.

- Kontakt meg!

I en e-post til Bioingeniøren forteller Malcolm Robinson at hans mål er at Harvey’s Gang skal spre seg over hele verden og bli naturlig del av behandlingen og oppfølgingen av syke barn som det tas mange prøver av.

- Jeg setter stor pris på om norske bioingeniører setter i gang med Harvey’s Gang – og jeg hjelper gjerne til. Det er bare å ta kontakt på e-post. Jeg kan dessverre ikke norsk, så kommunikasjonen må foregå på engelsk, skriver han.

Ta kontakt på denne adressen: Harveysgang@gmail.com

Powered by Labrador CMS