Nå er NITO med i Ventetidsløftet

Instituttleder Heidi Andersen er glad for at bioingeniørene og NITO nå har fått en plass ved bordet i regjeringens ventetidssamarbeid. Foto: NITO/Bjarne Krogstad

Aktuelt

Nå er NITO med i Ventetidsløftet

BFI tar plass i arbeidsgruppen om oppgavedeling. Det er instituttleder Heidi Andersen svært glad for.

Publisert

Endret

Av SVEIN A. LILJEBAKK

- Nå skal vi sitte ved samme bord som de andre organisasjonene og diskutere arbeids- og oppgavedeling, sier Andersen.

Ventetidsløftet ble lansert av helse- og omsorgsminister Jan Christian Vestre (Ap) i mai i år. Det er et samarbeid mellom fagforeninger, arbeidsgiverorganisasjoner, helse- og omsorgsdepartementet og de regionale helseforetakene. Partene skal jobbe sammen for å snu en negativ trend og oppnå markant reduksjon av ventetidene i helsesektoren i løpet av 2024 og 2025.

Helse- og omsorgsminister Jan Christian Vestre har invitert med ingeniørene i samarbeidet om Ventetidsløftet. Foto: David Berg Tvetene (NFD)

Virkemidlene for å nå målet kan være:

  • Bedre ansvars- og oppgavedeling
  • Hensiktsmessige arbeidstidsordninger
  • Kvelds- og helgeåpne poliklinikker
  • Færre rapporteringskrav
  • Samarbeid med private aktører, etter avtale med og prioritering av det offentlige

- Oppgavedeling må skje på forsvarlig vis

Da Ventetidsløftet ble lansert, var NITO ikke inkludert. Ingeniørorganisasjonen sendte brev til helse- og omsorgsdepartementet og var i møte med helseministeren. Det endte med en invitasjon til å bli med.

Andersen mener det er svært viktig at BFI dermed har fått en plass i arbeidsgruppen om oppgavedeling. Det pågår en løpende debatt om ny fordeling av arbeidsoppgaver mellom yrkesgruppene i helsetjenesten, og sykehusene prøver ut nye løsninger – blant annet å la portører ta blodprøver. NITO har vært tydelige på at bioingeniørene må ha en plass ved bordet når deres kjerneoppgaver blir diskutert.

Den plassen vil BFI bruke til å bidra med å finne gode løsninger, lover Andersen.

- Vi kan ikke lukke øynene for at det blir stor personellmangel i helsetjenesten. Det er ikke mulig å utdanne et par tusen ekstra bioingeniører over natta. I fremtiden må vi jobbe annerledes, sier hun, og legger til:

- Vi er for oppgavedeling, men den må gjennomføres på en faglig forsvarlig måte og i tråd med helsepersonelloven.

----------------------------------------------------------------------------------

Ventetiden øker fortsatt

Ved utgangen av august var ventetiden på behandling i sykehus i snitt på 85 dager, skriver Dagens Medisin.

Det er en økning på 11 dager siden lanseringen av Ventetidsløftet i mai, og den lengste ventetiden siden man begynte å publisere statistikken i 2012.

Helse Nord og Helse Vest har kortest gjennomsnittlig ventetid, med 78 dager. De private sykehusene har lengst, med 91 dager.

Kilde: dagensmedisin.no, Dagens Perspektiv

Stikkord:

BFI, NITO