Aktuelt
Nå skal det bli enklere å bli bioingeniør-spesialist
Samtidig som spesialistordningen fyller ti år, endrer BFI kriteriene for å bli spesialist.
Det er kravet om studiepoeng i forskningsmetode og statistikk som faller bort. Fram til nå har 10 av de 30 videreutdanningspoengene som kreves, vært øremerket akkurat det, men fra 1. januar 2017 kan alle 30 studiepoeng være tilknyttet selve spesialistområdet.
- I det siste har vi fått en del spørsmål fra potensielle spesialister om hvorfor det blir lagt så stor vekt på statistikk og kvantitative forskningsmetoder. Sånn som retningslinjene har vært, har de nemlig utelukket kvalitative fordypningsoppgaver, forteller Vibeke Furuly, rådgiver i BFI og sekretær for spesialistkomiteen.
- Men bioingeniørfaget er først og fremst et realfag. Er det ikke viktig at spesialistene kan statistikk?
- Veldig mange har den kunnskapen allerede, siden de har skrevet bacheloroppgave. Og fremdeles er det fritt fram å ta 10 studiepoeng i forskningsmetode og statistikk hvis man ønsker det. Det nye er at vi ikke krever det lenger.
- Ser dere en tendens til at flere ønsker å skrive kvalitative oppgaver?
- Ja, det kan virke slik. Derfor forventer vi flere søkere nå som retningslinjene er endret.
- Spesialistordningen har ti-årsjubileum, men antall spesialister er bare 27. Det går litt tregt?
- Ja, det er ikke til å stikke under en stol. Det som er positivt er at de som er godkjent som spesialister er veldig fornøyde. Vi må bare få enda flere til å forstå at dette er en god mulighet til å formalisere kompetansen sin, sier Furuly.
HER kan du se hvem som ble godkjent som spesialister i fjor høst, og HER er de nye spesialistene våren 2016.
Hun har reist land og strand rundt for å promotere ordningen. Nylig var hun i Harstad og Narvik.
- Der traff jeg mange positive bioingeniører. Flere av dem hadde mye på plass allerede, så jeg tipper at det kommer noen nye søknader nordfra om ikke lenge.
- Du er optimistisk?
- Stort sett. Det som jobber mot oss er at noen sykehus innfører kurs-stopp for å spare penger. Det kan føre til at en del bioingeniører som er midt i spesialistløpet ikke får deltatt på etterutdanningskurs. Det er selvsagt uheldig.
- Med så pass få spesialister på ti år, har BFI vurdert å avvikle ordningen?
- Nei, aldri! Det er en god ordning, og det beste beviset på det er at de som er godkjent som spesialister, er kjempefornøyde, sier Furuly.