Aktuelt

Det er behov for oppgavedeling for å løse helsepersonellkrisen og blodprøvetaking er ikke forbeholdt bioingeniører. Men blodprøvetaking er en kjerneoppgave for bioingeniørene, og da må bioingeniørene få være med i diskusjonen om oppgavedeling, mener fagstyreleder Kaja Marienborg. Hun reagerer på at helse- og omsorgsminister Jan Christian Vestre sa at det var enighet om at portører kan ta blodprøver, når ingen har spurt NITO om det. Foto: Bjarne Krogstad (NITO) og David Berg Tvetene (NFD).

NITO: Nei, alle er ikke enige om at portører kan ta blodprøver!

Helse- og omsorgsminister Jan Christian Vestre (Ap) sa nylig på Dagsrevyen at det er enighet om at portører kan ta blodprøver. NITO reagerer på at Vestre hevder det.

Av SVEIN A. LILJEBAKK

- De store fagforeningene er ikke enige om dette, for NITO er ikke spurt. Andre helseprofesjoner kan ikke delegere bort bioingeniørenes kjerneoppgaver, vi må være med når disse oppgavene blir diskutert, sier BFIs fagstyreleder, Kaja Marienborg.

I et brev til Vestre understreker Marienborg og NITO-president Trond Markussen dette:

«Vi kjenner oss ikke igjen i statsrådens uttalelser om at det er enighet om hvem som kan ta blodprøver, all den tid vi ikke har fått være med i diskusjonene.»

Ventetidsløfte – men fortsatt uten ingeniørene

I mai i år tok helseministeren initiativ til et samarbeid med partene i arbeidslivet for å få ned ventetiden i sykehusene. Men ingeniørene, representert ved NITO, ble ikke invitert til å delta. Et møte mellom NITO og Vestre i juni skal imidlertid ha resultert i positive signaler om å bli involvert i arbeidet med Ventetidsløftet.

Å gjøre noe med ansvars- og oppgavedeling er ett av virkemidlene for å nå Ventetidsløftet sine mål. Samtidig som fagorganisasjoner, arbeidsgivere og departementet diskuterer dette, enn så lenge uten deltakelse fra bioingeniørene og NITO, har det vært flere innslag i media om at sykehus overfører blodprøvetaking til portører. Det blir fremhevet som et vellykket eksempel på oppgavedeling.

Markussen og Marienborg skriver at de på bakgrunn av de positive signalene i møtet i juni, ble overrasket over Vestres uttalelser i Dagsrevyen 18. august, om at portører kan ta blodprøver.

- Det er behov for å dele oppgaver, og blodprøvetaking er ikke forbeholdt bioingeniører. Men det er en av bioingeniørenes kjerneoppgaver, og de har det faglige ansvaret for kvaliteten og opplæringen. NITO må få være med når våre medlemmers arbeidsoppgaver diskuteres i forbindelse med Ventetidsløftet, er budskapet i brevet.

- Blodprøvetaking krever fagkunnskap

Samtidig advarer BFI i Dagens Medisin mot å bli for ivrig med å dele oppgaver. I kronikken «Blodprøvetaking kan ikke sidestilles med middagsservering», skriver instituttet at Vestres uttalelse i Dagsrevyen kan oppfattes som at blodprøvetaking ikke krever fagkunnskap.

BFI har et annet syn på saken:

«Korrekt blodprøvetaking krever mer enn å utføre en trinnvis prosedyre. Det krever kunnskap om hva som kan påvirke prøvesvaret før, under og etter prøvetaking. Det vil derfor ikke være faglig forsvarlig å sette bort blodprøvetaking til portører som gruppe, da portører har varierende kompetanse og bakgrunn.»

BFI påpeker i kronikken at dersom blodprøvetakingen skal settes bort til andre yrkesgrupper, så vil det faglige ansvaret for kvaliteten og opplæringen tilhøre laboratoriet og bioingeniøren. BFI skriver videre:

«Ifølge Helsepersonelloven § 5 kan ikke en medhjelper delegere oppgaven videre til andre. Som følge av det kan ikke sykepleiere delegere blodprøvetaking videre til portører, på samme måte som en bioingeniør med opplæring i EKG ikke kan gi oppgaven videre fordi den ikke er en av bioingeniørens kjerneoppgaver.»

BFI: Blodprøvetaking kan ikke sidestilles med middagsservering (Dagens medisin)

Fag i praksis: Pilotprosjekt om opplæring av portører i blodprøvetaking på Akershus universitetssykehus

«Portørprosjektet» på Ahus: - Kvaliteten kommer an på opplæringen

Powered by Labrador CMS