Ny analysemetode gjør automatisering mulig
Hormonlaboratoriet på Oslo universitetssykehus (OUS) har tatt i bruk en ny PCR-basert analysemetode for diabetes type 1.
Metoden kalles Antibody Detection by Agglutination-PCR (ADAP), er et multiplex assay og detekterer autoantistoffene anti-GAD, anti-IA2, anti-ZnT8 og insulin-antistoff.
Fagansvarlig Finn Erik Aas forteller til Dagens Medisin at ADAP-metoden har høyere diagnostisk sensitivitet og spesifisitet sammenliknet med metodene de brukte tidligere, og er dermed bedre til å skille mellom syke og friske.
– Det gjør at vi kan fange opp flere pasienter i et tidlig stadium av sykdommen, forteller Aas, noe som igjen kan gi tidlig behandling for flere.
Går bort fra radioaktivitet
Tidligere brukte laben radioimmunoassays (RIA) med radioaktive isotoper. RIA-metodene innebar mye manuelt arbeid, hadde lavere diagnostisk sensitivitet og for de egenutviklede in-house-metodene begynte det å bli vanskelig å få tak i de nødvendige reagensene.
I tillegg så helseforetaket det som positivt å bytte til en metode som unngår å utsette de ansatte for radioaktiv stråling.
Roboter tar over
Enhetsleder ved hormonlaboratoriet Pundharika Barkved forteller at ADAP-metoden gjør det mulig å analysere flere autoantistoffer samtidig, noe som gjør at de sparer tid.
En annen fordel er at metoden kan automatiseres.
– Nå utfører en robot deler av analyseprosessen, og det betyr allerede mindre manuelt arbeid, sier Barkved til Dagens Medisin.
Hvis de investerer i en større robot, kan metoden helautomatiseres. Da vil det også bli mulig å screene mennesker som er i høyrisikogrupper for å utvikle diabetes 1.
Fagansvarlig Aas håper flere laber tar i bruk ADAP, slik at de kan sammenlikne seg med andre laboratorier.
- En ADAP-gruppe innen eksterne kvalitetskontrollprogrammer hadde vært fint, sier han.
Kilde: Dagens Medisin