Aktuelt
Snart skal Lab-lederen sende stafettpinnen videre
Tore Flaatrud skuer ut over 3000 kvadratmeter med siste nytt i laboratorieutstyr. Dette er trolig siste gang han står i spissen for Lab-messen.
Men enn så lenge er det bare første dag av Lab 18, og i den store hallen har over 100 utstillere satt opp sine stands. I tre dager til ende kan besøkende, svært mange av dem bioingeniører, vandre på kryss og tvers og se hva bransjen har å by på.
Flaatrud kan tilfreds konstatere at nok en messe har fått en god start.
- Det er færre besøkende nå enn det pleide å være på de første messene, men leverandørene er likevel fornøyde. For de som nå kommer er her ikke bare for å kikke litt, de er genuint opptatt av å snakke med leverandørene og samle informasjon, forteller han.
25 år med labbransjen
Det hele begynte i 1990, med stiftelsen av Norske Laboratorieleverandørers Forening – senere Lab Norge. I 1993 ble den første Lab-messen arrangert, på Sjølyst i Oslo. Og året etter ble advokat Tore Flaatrud ansatt som sekretariatsleder. Han hadde bakgrunn fra lignende stillinger i bransjeorganisasjoner, samt Forbrukerrådet. De siste 25 årene har han vært laboratorieleverandørenes ansikt utad, ved siden av å drive egen advokatpraksis.
Forener krefter i Melanor
Men nå har 67-åringen begynt å tenke på pensjonisttilværelsen. Og Lab Norge skal forene krefter med Medtek Norge - en bransjeorganisasjon for leverandører av helse- og velferdsteknologi. Mandag 8. oktober fattet ekstraordinære generalforsamlinger i begge organisasjonene vedtak om fusjon.
Den sammenslåtte organisasjonen skal hete Melanor og blir operativ ved årsskiftet. Melanor vil, ifølge Medtek Norges nettsider, ha omtrent 150 medlemsbedrifter. Samlet omsetter de for cirka 12 milliarder kroner og sysselsetter rundt 3 000 personer i Norge.
Administrerende direktør Atle Hunstad i Medtek Norge skal lede den nye organisasjonen, men Flaatrud blir med i en overgangsfase. Han mener fusjonen vil styrke de to organisasjonene.
Skal bidra til god overgang
- Melanor får en større tyngde, som gjør det lettere å fremme saker og påvirke politiske beslutningsprosesser. Og et større sekretariat vil kunne gi mer omfattende medlemsservice i form av kurs, opplæring og juridisk bistand, påpeker Flaatrud.
- Lab Norge slår seg nå sammen med en klart større organisasjon. Er det ingen motforestillinger mot det?
- Jo, noen frykter at de kan «forsvinne» i en større organisasjon, og det var noen som stemte nei på generalforsamlingen. Jeg tenker at det er bra at den bekymringen blir synliggjort, det sender et signal om at man må passe på at alle blir ivaretatt i Melanor.
- Etter 25 år hos laboratorieleverandørene, hvordan blir det å takke for seg når du pensjonerer deg?
- Det blir nok litt rart. Jeg kommer til å savne dem. Men nå blir jeg jo en stund til, da, sier Flaatrud.
I forbindelse med overgangen til Melanor skal han i minst ett år jobbe med medlemsrådgivning og legge til rette for at medlemmene av Lab Norge føler seg hjemme og godt ivaretatt i den nye organisasjonen.