Statsbudsjettet 2025: Nyheter innen helse og utdanning

Forslaget til statsbudsjett for 2025 ble lagt frem mandag 7. oktober. Foto: iStock/journey2008 og iStock/tampatra

Aktuelt

Statsbudsjettet 2025: Nyheter innen helse og utdanning

Publisert

Endret

Regjeringen la mandag 7. oktober frem forslaget til statsbudsjett for 2025. Her er et utvalg nyheter av betydning for bioingeniører:

Regjeringen ønsker å styrke sykehusøkonomien - ventetidene skal ned

Sammenliknet med saldert budsjett for 2024 foreslår regjeringen å øke rammene til sykehusene med om lag 5,8 milliarder kroner. Samtidig legges det på et effektiviseringskrav på 316 millioner kroner.

Totalsummen inkluderer imidlertid 1,7 milliarder kroner som ble gitt som varig bevilgningsøkning i revidert nasjonalbudsjett 2024, samt økte utbetalinger på aktivitetsbaserte ordninger.

Etter fremleggelsen av budsjettforslaget har opposisjonen kritisert regjeringen, og hevder at når man tar høyde for penger som allerede er bevilget, og den beregnede kostnadsøkningen for neste år, så blir det relativt lite igjen til reell styrking av sykehusbudsjettene neste år. Fremskrittspartiet sier til VG at de mener den reelle styrkingen er 600 millioner kroner, ikke flere milliarder.

Helse Nord har utfordringer med rekruttering og økonomi. Det foreslås særskilte tilskudd, som er en videreføring av bevilgninger i 2024. Det dreier seg om 570 millioner kroner, hvorav 209 millioner til å rekruttere og beholde personell.

Pasientens prøvesvar

Pasientens prøvesvar skal gi helsepersonell trygg og sikker tilgang til og oversikt over laboratorie- og radiologisvar, uavhengig av hvem som har bestilt undersøkelsen og hvor undersøkelsen er utført. Pasienter og pårørende får tilgang til den samme informasjonen via helsenorge.

Helsepersonell fra legekontor og sykehus er i gang med å kvalitetssikre løsningen. Pasientens prøvesvar har i 2024 vært i begrenset utprøvning med et utvalg aktører for å teste den tekniske løsningen.

Innføringen av pasientens prøvesvar er forsinket, da det er avdekket behov for ytterligere utvikling før de regionale helseforetakene kan ta i bruk løsningen, skriver regjeringen i budsjettforslaget.

Helseundersøkelser

Regjeringen foreslår til sammen 20 millioner til Tromsøundersøkelsen. Dette er en styrking på 12,5 millioner kroner som skal sikre at Tromsøundersøkelsen blir gjennomført for åttende gang.

Noklus

I forslaget til neste års statsbudsjett er det foreslått å bevilge 8,5 millioner kroner til Noklus sitt hjemmetjenesteprosjekt.

- Det er vi i Noklus veldig godt fornøyd med, sier prosjektleder Siri Fauli.

- Det betyr at vi kan fortsette å gi hjemmetjenesteenheter i Innlandet, tidligere Finnmark, deler av Vestland og deler av Viken fylke, tilbud om to års statsfinansiert deltakelse i Noklus, forteller hun.

Ingenting til kloke valg

NITO BFI er skuffet over at Gjør kloke valg-kampanjen ikke er sikret finansiering gjennom en fast årlig bevilgning i statsbudsjettet for 2025. Kampanjen har som mål å redusere unødvendig prøvetaking og analyser, overdiagnostisering og overbehandling.

- Den er et av mange virkemidler for å få bukt med ventetidene i helsesektoren. Regjeringen burde ha satt av midler til å støtte initiativer som fremmer faglig begrunnet reduksjon av medisinsk overaktivitet. Dette ville bidratt til bedre pasientsikkerhet og mer effektiv bruk av helseressurser, uttaler BFI i forbindelse med budsjettfremleggelsen.

NITO BFI er en av flere organisasjoner som er tilsluttet denne kampanjen.

Utdanning og studenter

- Statsbudsjettet gir ikke studentene den økonomiske tryggheten vi trenger i en tid med høye levekostnader. Vi har behov for en økning i studiestøtten for å sikre lik rett til utdanning for alle, sier leder av NITO studentene Sofie Strøm Olsen.

Hun vil binde studielånet til folketrygdens grunnbeløp (G), og at studiestøtten bør utgjøre 1,5 G. - Dette vil gi studentene en automatisk justering av studiestøtten for tider med høy prisvekst. En studiestøtte på 1,5 G, ville gitt en årlig studiestøtte på 186.042 kroner. I dag foreslår regjeringen et basislån på 156.090 kroner. Dersom studiestøtten hadde blitt bundet til folketrygdens grunnbeløp, så ville studentene fått 29.952 kroner mer i studieåret 2024/2025.

Det er ikke gitt noen egen grunnfinansiering til bioingeniørutdanningen på Høgskolen i Innlandet i budsjettforslaget.

Les mer:

Dette mener NITO-presidenten om budsjettet

NITO om statsbudsjettet, punkt for punkt: Dette betyr statsbudsjettet for deg

Stikkord:

BFI, NITO, Samfunn, Statsbudsjett