Aktuelt
Stor bekymring etter at Sør-Afrika slo alarm om Omicron-varianten (B.1.1.529)
Folkehelseinstituttet (FHI) skal komme med en oppdatert risikovurdering, trolig alt i løpet av helga.
Av SVEIN A. LILJEBAKK, ansvarlig redaktør
Det skriver NTB i denne artikkelen.
Verdens helseorganisasjon (WHO) ga fredag 26. november den nye varianten av SARS-CoV-2 navnet Omicron. Den er klassifisert som en bekymringsvariant (Variant of Concern). WHO frykter at denne varianten står bak en kraftig økning av SARS-CoV-2-infeksjoner i Sør-Afrika, og at det er lettere å bli smittet på nytt av Omicron.
Norske eksperter som uttaler seg til VG, TV2 og Aftenposten har litt ulike syn på hvor bekymret man bør være over den nye varianten av SARS-CoV-2 som er påvist i Sør-Afrika. Den har et stort antall mutasjoner knyttet til piggproteinet. Det stilles spørsmål ved om smittsomheten er høyere og vaksinevirkningen dårligere. Men det er ikke mulig å si noe sikkert om dette ennå.
70 prosent var ny variant
National Institute for Communicable Diseases (NICD) i Sør-Afrika har publisert denne nettsiden med spørsmål og svar om B.1.1.529. De skriver blant annet at en opphopning av varianten ble påvist i området Gauteng. Av 71 sekvenserte virusgenomer fra perioden 14.-23. november, var over 70 prosent B.1.1.529. Varianten har både kjente og tidligere ukjente mutasjoner.
Det er så langt ikke rapportert om uvanlige symptomer ved infeksjon med den nye varianten, og noen smittede er asymptomatiske. NICD skriver at det er sannsynlig at vaksinerte fortsatt vil være godt beskyttet mot sykdomsforløp som kan føre til sykehusinnleggelse eller død.
Helsedirektoratet sier derimot fredag kveld at den nye varianten i verste fall kan bety dårlig vaksineeffekt og høy risiko for alvorlig sykdom hos mange - et "rykk tilbake til start"-scenario, skriver NTB/Nettavisen.
Tulio de Oliveira, leder for Centre for Epidemic Response and Innovation i Sør-Afrika, skriver om den nye varianten på Twitter.
FHI om Omicron:
Folkehelseinstituttet mener det er for tidlig å si hva slags konsekvenser den nye varianten kan få for smittesituasjonen i Norge.
– Per nå vet vi ikke i hvilken grad viruset er mer smittsomt enn andre virus eller om det gir mer sykdom eller unngår vaksinen bedre enn de andre virus vi er vant med. Men vi vet at viruset gir økende smitte i Gauteng i Sør-Afrika og er dominerende der nå. De neste dagene vil bli viktig for å forstå viruset bedre og vurdere betydningen av den nye varianten, sier fagdirektør Frode Forland i en uttalelse fra FHI.
Ifølge FHI er 24 prosent av sørafrikanere fullvaksinert. I tillegg har mange trolig naturlig beskyttelse etter tidligere SARS-CoV-2-infeksjon.
Les mer om mutasjoner og SARS-CoV-2:
SARS-CoV-2: Mutasjoner og varianter (fagessay publisert september 2021)