Aktuelt

Foto: iStockphoto

Uvisshet rundt eksamen

Bioingeniørutdanningene er stengt. Det jobbes på spreng for å sikre at studentene får gjennomført eksamen og levert bacheloroppgaver.

Publisert Sist oppdatert

− Beskjeden fra myndighetene er klar: Det er en viktig samfunnsoppgave, også i krisetider, å få helsestudenter gjennom studieløpet, fastslår Lars Gunnar Landrø, instituttleder ved NTNU.

Landets bioingeniørutdanninger jobber nå intenst med å sikre at de får uteksaminert et kull med bioingeniører også i år. I tillegg må de sikre at første- og andreårsstudentene får gjort så mye som mulig slik at de kan fullføre bioingeniørstudiet på normert tid.

Det er en viktig samfunnsoppgave, også i krisetider, å få helsestudenter gjennom studieløpet, sier Lars Gunnar Landrø, instituttleder ved NTNU. Foto: NTNU

Ved NTNU er undervisningen flyttet fra klasserom til nett. Forelesninger, seminarer og gruppearbeid skjer nå digitalt.
− Problemet er det obligatoriske arbeidet på laboratoriet. Det kan ikke gjøres virtuelt, påpeker instituttlederen.

Må utsette praksis

Vanligvis stiller NTNU krav om gjennomført laboratorieaktivitet og/eller praksis for å kunne ta eksamen i enkelte fag. Førsteklassingene ved NTNU i Trondheim skulle etter planen ha ekstern praksis i primærhelsetjenesten rundt påsketider, før eksamen til sommeren. Men praksisstedene har hittil signalisert at det blir vanskelig å motta studenter.

− Vi skal gjennomføre det vi kan av eksamener nå, selv om studentene kanskje ikke har hatt praksis eller gjort alt laboratoriearbeidet. Så må vi se hva vi kan ta igjen av obligatorisk aktivitet på senere tidspunkt, forteller Landrø.
Skriftlig eksamen blir vanskelig å gjennomføre, tror instituttlederen. Hjemmeeksamen er den mest nærliggende muligheten, men her jobber utdanningen hardt for å finne gode løsninger. Nye eksamensoppgaver må lages.

Flere teoretiske bacheloroppgaver

Avgangsklassen ved NTNU i Trondheim består av om lag 45 bioingeniørstudenter. Vanligvis ville de i disse dager gått i gang med å skrive bacheloroppgaver. Mange ville ha valgt et oppgavetema som krevde at de var på sykehus og gjorde forsøk og samlet inn data på laboratoriet. For de aller fleste går ikke dette nå.

− Vi vil få en overvekt av teoretiske oppgaver i år. Bacheloroppgaver er ikke en prioritert oppgave for sykehuslaboratoriene nå, forståelig nok, understreker Landrø.
NTNU gir sisteårsstudenter som har deltidsjobber på laboratoriene muligheten til søke om utsatt innleveringsfrist for bacheloroppgaven slik at de kan jobbe ekstra i tiden fremover.

Brå omlegging

Høgskolen på Vestlandet (HVL) ble også til nettskole nærmest over natten.

− Hverdagen er preget av problemløsning på høyt nivå. Det er hardt å gå fra ordinær undervisning til digital opplæring fra en dag til en annen, sier programansvarlig for bioingeniørutdanningen, Elisabeth Ersvær.

Flere studenter må belage seg på å skrive teoretiske oppgaver i år, sier programansvarlig for bioingeniørutdanningen ved HVL, Elisabeth Ersvær.

Siden situasjonen endrer seg raskt, er det vanskelig å planlegge. Usikkerheten er stor. Hittil har HVL avlyst ekstern praksis for første og andreårsstudenter. Av sisteårsstudentene ved HVL er 32 ferdig med ekstern praksis, mens de resterende 11 etter planen skal ut i ekstern praksis i uke 16. Hva som skjer med den praksisperioden er fremdeles uavklart.

Noen av tredjeårsstudentene er allerede i gang med bacheloroppgaver som de skriver på praksissteder. Foreløpig ser det ut som om de fleste får lov til å gjøre seg ferdige, men det kan endres. Flere studenter må belage seg på å skrive teoretiske oppgaver.

− Vi skal ha en eksamen første og andre april. Den skal vi få gjennomført digitalt. Utover det må vi ta tiden til hjelp. Vi kan ikke løse alt med en gang, sier Ersvær.

Powered by Labrador CMS