Aktuelt
Vaksinasjonsdekningen stiger: Nå tar én av tre blant helsepersonell influensavaksine
Aldri før har så mange nordmenn vaksinert seg mot influensa som sist vinter. Her er tallene fra Folkehelseinstituttet:
- 860 000 vaksinedoser ble distribuert, en økning på 60 prosent på to år.
- Vaksinasjonsdekningen blant helsepersonell er doblet i løpet av to år. Nå er den på 34 prosent.
- Noen sykehus har nådd målet om minst 75 prosent dekning.
Mye gjenstår
Samtidig er det fortsatt et godt stykke igjen til målet. Det er færre som vaksinerer seg i kommunehelsetjenesten enn i spesialisthelsetjenesten. Og selv om vaksinasjonsdekningen nå har nådd 39 prosent blant de 1,6 millioner nordmenn som er i en risikogruppe for alvorlig influensasykdom, er målet å komme opp på minst 75 prosent dekning også blant dem.
Diakonhjemmet sykehus best i Oslo
Landets største sykehus - Oslo universitetssykehus (OUS) - gjennomførte et krafttak for å få opp vaksinasjonsgraden i fjor. Det lyktes, de gikk fra 54 prosent dekning året før, til hele 73 prosent sesongen 2018/19.
Bioingeniøren var med da tre bioingeniører fra Rikshospitalet skulle vaksinere seg i fjor.
- Jeg går prøverunder, så dette gjør jeg for pasientene. Jeg ser ikke noen grunn til å la være, sa bioingeniør Cathrine Pfarl da.
Aller best i hovedstaden var likevel Diakonhjemmet, med 75 prosent dekning. Det skriver fagbladet Journalen.
Tror på frivillighet
I fjor foreslo helsebyråd Tone Tellevik Dahl i Oslo obligatorisk vaksinering. Det er ikke smittevernoverlege Ragnhild Raastad ved OUS enig i. Til Journalen sier hun at hun tror det fortsatt er mulig å oppnå bedre vaksinedekning ved hjelp av informasjon og frivillighet.
For eksempel er det fortsatt en del som tror at de ikke kan smitte andre hvis de ikke føler seg syke. Men det er ikke uvanlig med asymptomatisk influensainfeksjon.
I år blir det gitt en ny type influensavaksine, som skal dekke fire ulike virus. Den gamle typen vaksine dekket bare tre virus.