Doktorgrad
Bedre kvalitet på laboratorieprøver gir tryggere diagnostikk og behandling
Gro Gidske har i sin doktorgrad forsket på kvalitetsforbedring av medisinske laboratorieprøver.
Medisinske laboratorieresultater er et viktig verktøy for korrekt diagnose og behandling av sykdom. For å sikre pålitelige resultater må kvaliteten på alle aktiviteter i testprosessen overvåkes og forbedres. Dette omfatter hele prosessen, fra rekvirering og prøvetaking til klargjøring, analyse, tolkning og oppfølging av resultatet.
Hvorfor ble studien gjennomført?

Noklus tilbyr rådgivning og program for ekstern kvalitetssikring av analyser som benyttes ved medisinske laboratorier i spesialist- og primærhelsetjenesten i Norge. Doktorgradsarbeidet består av tre ulike studier som bygger på Noklus sine aktiviteter. Arbeidet viser hvordan intern kvalitetskontroll og ekstern kvalitetsvurdering (EKV) kan brukes til å overvåke kvaliteten og sikre pålitelige laboratorieresultater.
Hvilke metoder ble brukt?
Studie 1: En av de vanligste årsakene til at blodprøver avvises av laboratorier, er hemolyse. Vi gjennomførte en kvasieksperimentell tversnittstudie for å undersøke hvordan og hvor mye hemolyse påvirker analyseresultatene. Kontrollprøver med fire ulike hemolysegrader ble sendt til 145 sykehuslaboratorier i Norden. Vi fant ut at de fleste analyseresultatene ble likt påvirket av hemolyse uavhengig av målemetode, men at laboratoriene brukte forskjellige prosedyrer for å påvise hemolyse, og ulik praksis for å rapportere prøvesvar. Dette er viktig kunnskap for videre arbeid med harmonisering av praksis i sykehuslaboratorier.
Studie 2: Intern kvalitetskontroll innebærer regelmessig måling av kontroller med kjent verdi for å oppdage og korrigere feil. Hyppigheten av disse målingene må balanseres; for sjeldne målinger øker risikoen for at feilaktige prøvesvar blir brukt i pasientbehandling, mens for hyppige målinger øker arbeidsmengde og kostnad. Vi benyttet ekspertkonsensus til å utvikle et skåringssystem for å fastsette hvor hyppig intern kvalitetskontroll bør utføres på ulike pasientnære analyser i primærhelsetjenesten. Systemet gir instrumentspesifikke anbefalinger basert på brukervennlighet og instrumentkompleksitet, i tillegg til råd om individuelle tilpasninger, og er nå tilgjengelige for mer enn 3 600 laboratorier som deltar i Noklus. Organisasjoner tilsvarende Noklus verden over kan tilpasse og innføre dette skåringssystemet for å gi laboratorier i eget land optimale anbefalinger.
Studie 3: Laboratorier som deltar i EKV kan påvise systematiske avvik fra sann verdi (bias). Det forutsetter at kontrollmaterialet likner på ekte pasientprøver, og at fasit blir bestemt ved en referansemetode. I en komparativ studie sammenlignet vi tilbakemeldingene laboratoriene mottar om bias på glukoseanalyser i serum, der de samme laboratoriene deltar i kontrollprogrammer fra to forskjellige EKV-organisasjoner. Høyere bias ble observert i det ene kontrollprogrammet. Det fremhever viktigheten av at EKV-organisasjoner benytter pasientlike kontrollmaterialer og fasitverdier som kan spores tilbake til en referansemetode, når en skal vurdere riktigheten til laboratorieresultater.
Hvilken betydning kan denne forskningen ha?
Doktorgradsprosjektet er basert på resultater fra Noklus sine hverdagsaktiviteter, og funnene fra denne forskningen kan umiddelbart komme både laboratoriene og pasientene til gode. Harmonisering av praksis for håndtering av prøver med hemolyse, tilpasset intern kvalitetskontroll og bruk av pasientlike eksterne kvalitetskontroller som er sporbare til referansemetode, kan bidra til bedre analysekvalitet, som igjen gir tryggere diagnostikk og behandling.