FAG Doktorgrad

Effekt av fettsyrer i kosten ved hjerte- og karsykdom

Høyt inntak av omega-3 beskytter mot hjerteinfarkt hos pasienter med diabetes, men det kan være ugunstige effekter knyttet til et høyt inntak blant pasienter med lavt blodsukker.

Elin Strand

Elin Strand disputerte onsdag 26. juni 2013 for PhD-graden ved Universitetet i Bergen (UiB) med avhandlingen: “Bioactive fatty acids and coronary heart disease - Mechanisms and clinical effects of dietary fatty acids”.

Hun ble utdannet bioingeniør ved Høgskolen i Ålesund i 1999, og fullførte en mastergrad i human cellebiologi ved UiB i 2006. Strand jobbet som bioingeniør og avdelingsingeniør ved Haukeland Universitetssykehus i perioden 1999 - 2007.

Arbeidet med doktorgraden ble utført i perioden september 2007 til juni 2013 ved seksjonene for kardiologi og medisinsk biokjemi ved UiB under veiledning av professorene Ottar Nygård og Rolf Kristian Berge.

Et kosthold med høyt inntak av omega-3 fettsyrer har generelt vært anbefalt i forebyggingen av hjerte- og karsykdommer. Man har antatt at effekten har vært spesielt gunstig for pasienter med forstyrrelser i omsetningen av glukose. I kroppen påvirker fettsyrer, inkludert omega-3, en rekke viktige gener.

Hovedhensikten med doktorgradsarbeidet var å studere om samlet inntak av omega-3, i kosten og gjennom tilskudd, påvirker risiko for hjerteinfarkt hos pasienter med stabil angina pectoris. Kostvaner ble kartlagt ved at 2412 pasienter som var inne til hjertekateterisering ved hjerteavdelingene på Haukeland og Stavanger universitetssykehus fylte ut et spørreskjema. En dyremodell ble benyttet for å studere hvilke mekanismer som ble påvirket av bioaktive fettsyrer fra dietten, inkludert omega-3.

Avhandlingen viser ingen klar sammenheng mellom inntak av omega-3 eller fisk, og risiko for hjerteinfarkt, når alle pasientene ble studert under ett (1). Analyser av sub-grupper viser imidlertid at et høyt inntak av omega-3 beskytter mot hjerteinfarkt hos pasienter med diabetes, men at det kan være ugunstige effekter knyttet til et høyt inntak blant pasienter med lavt blodsukker.

Videre ble effektene av omega-3 og av den kunstige fettsyren tetradecylthioacetic acid (TTA) sammenlignet i en rottemodell (2). Overraskende førte TTA, som i stor grad påvirker gener involvert i lipidmetabolismen, til en opphopning av omega-3 fettsyrer i hjertet i motsetning til i lever.

Dette viser at konsentrasjonen av omega-3 i vev ikke nødvendigvis bestemmes av omega-3 alene, men i betydelig grad også påvirkes av metabolske forhold.

Disse funnene kan være viktige for å kartlegge hvem som kan ha nytte eller ulempe av et høyt inntak av omega-3, og understreker behovet for individuelle kostanbefalinger.
Resultatene gir en indikasjon på hvilke mekanismer som påvirkes, og de danner noe av grunnlaget for videre arbeid i forskningsgruppen.

Referanser

  1. Manger MS, Strand E, Ebbing M, Seifert R, Refsum H, Nordrehaug JE, Nilsen DW, Drevon CA, Tell GS, Bleie O, Vollset SE, Pedersen ER, Nygard O (2010): Dietary intake of n-3 long-chain polyunsaturated fatty acids and coronary events in Norwegian patients with coronary artery disease. Am J Clin Nutr. Jul;92(1):244-251.
  2. Strand E, Bjorndal B, Nygard O, Burri L, Berge C, Bohov P, Christensen BJ, Berge K, Wergedahl H, Viste A, Berge RK (2012): Long-term treatment with the pan-PPAR agonist tetradecylthioacetic acid or fish oil is associated with increased cardiac content of n-3 fatty acids in rat. Lipids Health Dis. Jun 27;11(1):82.
Powered by Labrador CMS