Av ANITA THORNQUIST, Seksjonsleder, Avdeling for medisinsk biokjemi, Oslo universitetssykehus Rikshospitalet
Jeg vil anbefale å starte med å lese boken fra perm til perm for å få et overblikk over verktøykassen av hjelpemidler man har som formidler, for deretter å bruke boken som et oppslagsverk. Her får du hjelp til alt fra planlegging, analyse av tilhørerne dine - til hvordan du øver inn kroppsspråket ditt sånn at det forsterker det du muntlig formidler. Boken har også et helt kapittel om hvordan du best kan aktivisere tilhørerne dine avhengig av størrelsen på gruppen og tiden du har til rådighet.
Sceneskrekk eller verdensvant?
I boken byr Vibeke Holtskog på små historier fra eget liv; alt fra teknikker hun brukte for å overvinne sin egen sceneskrekk, til hvordan man fremstår mer selvsikker enn det man kanskje er. Og greier du ikke å overvinne nervøsiteten, kan du i alle fall ta med deg et par tips om hvordan den ikke skal synes ved hjelp av pust, kroppsspråk og bevegelse.
Fordelen med boken er at du ikke trenger å bruke alle verktøyene og tipsene for å bli en bedre formidler. Forfatteren har lagt opp til at du kan velge ut de rådene som passer for akkurat deg, og på den måten blir det også overkommelig for alle å bli litt bedre.
En håndbok
Dette er en populærvitenskapelig håndbok i formidling, ikke et akademisk læreverk, og bør derfor brukes som akkurat det. Den egner seg neppe som pensum i retorikk, men for en student som skal holde en presentasjon er den ypperlig. Like nyttig vil boken være for tillitsvalgte, ledere, veiledere eller forelesere som har et budskap de vil nå ut med til målgruppen sin, innenfor en gitt taletid.
Boken avsluttes med en hurtigguide: «Fem steg som funker, for deg som ikke har tid til å lese hele boken».
Jeg vil uansett anbefale deg å nettopp lese hele boken!