Folk

Foto: Kristin Risa

Busy dager med Brass og Bachelor

Det er den årstida da korpsmusikantene marsjerer i gatene nesten daglig – og studentene sitter bøyd over bøkene innendørs. Maren Skogland Nornes gjør begge deler.

Publisert Sist oppdatert

Tett på Maren Skogland Nornes

ALDER: 22 år

ARBEIDSSTED: Bioingeniørstudent ved Høgskulen på Vestlandet (HVL), Bergen

AKTUELL FORDI: Avslutter bacheloroppgaven i disse dager, samtidig som hun øver daglig for å henge med i et av Norges beste korps: Manger Musikklag.

Maren Skogland Nornes spiller i et av Norges beste korps. Manger Musikklag, som holder til en liten times kjøring fra Bergen, tok sølv i NM brass i vinter.

Maren Skogland Nornes spiller i et av Norges beste korps. Manger Musikklag tok sølv i NM brass i vinter. Foto: Kristin Risa.

- Ditt korps ble nest best. Hvilket ble best?

- Eikanger-Bjørsvik Musikklag, også fra Hordaland. Det er stort sett dem, Stavanger Brass Band og vi som bytter om å stå på pallen. Siste konkurranse vi deltok i var Oslo Brassfestival - og da vant vi!

- Du spiller kornett i et elitekorps i den travleste korpstida, samtidig som du skriver bacheloroppgave. Hvordan får du tid?

- Det blir noen prioriteringer. Uka før en konkurranse eller konsert øver vi stort sett hver dag - og da blir det tilsvarende lite tid til skolearbeid. Men dette vet jeg jo god tid i forveien, så det er bare å planlegge og legge opp arbeidet best mulig.

- Du er fra Stavanger. Hvordan havnet du i Manger Musikklag?

- Jeg gikk et år på Manger Folkehøgskule etter videregående og ble da introdusert for korpset. Da muligheten åpnet seg for prøvespill grep jeg sjansen. Jeg fikk begynne der høsten etter, samtidig som jeg startet studiene i Bergen. Heldigvis øver korpset midt mellom Bergen og Manger, bare tjue minutters kjøretur unna.

- Dere har en forestilling under festspillene?

- Ja, vi har et prosjekt sammen med Allan Withington, en ganske kjent dirigent som har komponert musikk til historien om Coco Chanel. Foruten musikken, som vi spiller, inneholder oppsetningen både dans og talende masker. Jeg gleder meg veldig til å få framføre en så innholdsrik og fascinerende forestilling.

- Og når du ikke spiller, holder du altså på med bacheloroppgaven. Hva handler den om?

- Vi har utviklet en metode for metabolismeanalyse på et instrument som benytter optisk deteksjon til måling av frie protoner og O2. Analysene ble gjort i humane lymfocytter og animalske muskelceller. Alt er gjort på FoU-laboratoriet her på høgskolen. Det har vært morsomt! Jeg gjør oppgaven sammen med en medstudent og veien har virkelig blitt til mens vi har gått. I starten skjønte vi ikke hva vi holdt på med.

- Lag en overskrift for de tre årene på bioingeniørutdanningen!

- Njei … hva skulle det være? Lærerikt! Nye vennskap og nye erfaringer. Med andre ord positivt.

- Har du lyst til å gi lærerne dine noen gode råd?

- Nei det har jeg ikke! De har vært flinke og tilgjengelige, og overfor meg har de vært både forståelsesfulle og behjelpelige i de travleste korpstidene. Hvis jeg er nødt til å svare et eller annet, må det være at de i framtida kanskje kan gi litt raskere respons.

- Du skal levere oppgaven i begynnelsen av juni. Hva gjør du etter det?

- Da begynner jeg å jobbe – allerede 4. juni faktisk. Jeg har fått et halvt års vikariat på Medisinsk genetikk på Haukeland. Er veldig fornøyd, for det er akkurat den laben jeg har hatt mest lyst på, og nå får jeg en fot innenfor.

- Hvorfor bestemte du deg for å bli bioingeniør?

- På videregående likte jeg godt kjemi og den humane delen av biologien. Jeg sjekket hva som kunne passe – og fant bioingeniøryrket. Jeg dro på folkehøgskole etter videregående, men var fast bestemt på at jeg skulle søke bioingeniørutdanning etterpå. Og jeg har ikke angret!

- Hvordan tror du studiekameratene fra bioingeniørutdanningen kommer til å huske deg?

- Som smilende, glad og positiv. De kommer sikkert til å huske at jeg hadde det veldig travelt, men at jeg var sosial likevel.

- Hvilke oppgaver arbeider du med akkurat nå?

- Jeg sitter sammen med en medstudent på FoU-laben og skriver på «Resultat og diskusjon»-delen i bacheloroppgaven. Utenfor er det strålende sol og over 20 grader, så det er litt kjipt å sitte inne. Jeg skal ut i sola og spise iskrem når jeg er ferdig om noen timer.

- La oss se ti år fram i tid. Hva tror du er den største endringen på din kommende arbeidsplass?

- Det er et stort og vanskelig spørsmål! Uansett blir det vel preget av den forskningen som pågår akkurat nå. Innen genetikken avgjøres dessuten mye av politikerne – det er de som bestemmer hva som skal være tillatt.

- Hva gleder du deg mest til akkurat nå?

- Til å få levert bacheloroppgaven og begynne å jobbe. Uten tvil! Men hadde du stilt samme spørsmål for en uke siden, hadde jeg svart langhelg i Belgia. Var der sist helg og besøkte en kulling som skriver bacheloroppgaven sin der. Det var veldig fint!

Powered by Labrador CMS