Av SVEIN A. LILJEBAKK, ansvarlig redaktør
ALDER: 39 år
STILLING: Bioingeniør i turnus, medisinsk biokjemi og blodbank, Ålesund sjukehus.
AKTUELL FORDI: «Utlånt» til Nordlandssykehuset Vesterålen på Stokmarknes, på grunn av kritisk mangel på bioingeniører.
Krisetiltaket er til stor hjelp, men det er ikke en bærekraftig løsning på bioingeniørmangelen. Som Haram selv sier – når hun og kolleger i Helse Møre og Romsdal går ut av turnusen for å hjelpe til i nord, så blir det jo mer arbeid på de som blir igjen. Likevel var hun ikke i tvil om at det var riktig å bli med på en dugnad når situasjonen på Stokmarknes ble så ille at fødeavdelingen ble nedgradert til fødestue, og gravide risikerte å måtte reise 30 mil til sykehuset i Bodø.
- Hva tenker du om at mangel på bioingeniører får slike konsekvenser?
- Det viser bare hvor viktige vi er. Folk skjønner at man ikke kan ha et sykehus uten leger og sykepleiere, men man kan heller ikke drive sykehus uten lab og bioingeniører. Det burde ikke vært nødvendig med slike dugnader. I årevis har det vært varslet at det blir bioingeniørkrise. Nå trenger vi flere studieplasser og høyere lønn.
- I dag er det fredag 16. desember og du har vært halvannen uke på Stokmarknes. Hvordan er situasjonen på sykehuset akkurat nå?
- Vi er flere vikarer her, som kommer for å jobbe én, to eller tre uker før vi drar igjen. Vi er blitt tatt kjempegodt imot av bioingeniørene på sykehuset. De har stått lenge i en tøff situasjon, og det er fint at vi kan avlaste dem. Men selv om det er vikarer her, så har de faste det fortsatt slitsomt. Vikarer må jo læres opp. Jeg er kjent med utstyret de har på laben, men datasystemet er annerledes enn i Ålesund.
- Hva med fødeavdelingen, ble det normal drift igjen med bioingeniørvikarer på plass?
- Ja, det lot seg gjøre å få til en ordning med telefonvakt. Hvis det skjer noe, så ringer de fra sykehuset og bioingeniøren som har vakttelefonen drar på jobb. Men laboratoriet er fortsatt nattestengt. Det er ikke ideelt, helst skal jo lab og blodbank være bemannet døgnet rundt.
- Nordlandssykehuset lokker nå med rekrutteringsbonus på 150 000 kroner for å få ansatt flere bioingeniører på Stokmarknes. Vikartjeneste er også lukrativt – 37 000 kroner i uken, ifølge NRK. Det er godt betalt?
- Jeg vet faktisk ikke hva jeg får betalt når jeg er ferdig med de tre ukene mine – jeg sjekket ikke det før jeg sa ja til å reise. Motivasjonen min for å dra hit er å hjelpe bioingeniørene som trenger støtte.
- Julefeiringen ofres også?
- Ja, jeg blir til første juledag, så jeg måtte si til foreldrene mine at jeg ikke kunne feire med dem i år. Heldigvis kom ikke det som noen overraskelse på dem, de hadde sett et innslag om bioingeniørmangelen på nyhetene og tenkt at «dit kommer nok Laila til å dra».
- Hva ville du gjort hvis du ikke hadde blitt bioingeniør?
- Da ville jeg vært villmarksterapeut. Det er et yrke som går ut på å ta med folk ut i naturen for å la dem møte utfordringer og oppleve mestring. Og så burde jeg nok vært lottomillionær, for jeg er slett ikke sikker på om man kan leve av å være villmarksterapeut.
- Det høres ut som du er glad i å være ute i friluft?
- Det stemmer. Tidligere drev jeg med kampsport. Jeg var på landslaget i taekwondo, og det tok mye av fritiden. Nå er jeg mye ute på tur i fjellet i stedet, både korte turer og lengre overnattingsturer.
- Hvordan tror du studiekameratene fra bioingeniørutdanningen husker deg?
- Jeg var glad for studievalget mitt og veldig motivert, så jeg håper de fleste husker meg som positiv og engasjert.
- Hva har du gjort på jobb i dag?
- I dag har hele arbeidsdagen gått med til å analysere pasientprøver på COBAS, samt kalibrering og kontroller.
- Du får ti minutter med helseministeren. Hva ville du sagt til henne?
- Følg med på hva som skjer – og ta ansvar! Hun må ha fått med seg bioingeniørmangelen, nå må hun handle før det er for sent. Hun bør skaffe øremerkede midler til sykehuslaboratoriene.
- Hva gleder du deg mest til akkurat nå?
- Jeg gleder meg til vinter og skisesong, da blir det toppturer med randoneeski. Men jeg pleier ikke å oppsøke de bratteste fjellene. Jeg ser også frem til våren, egentlig gleder jeg meg til alle årstidene og det de har å by på av turer og opplevelser.
Les også:
Nå lytter politikerne til advarslene om bioingeniørmangel
Bemanningskrise fikk massiv oppmerksomhet – og sykehuset fikk søkere til stillingene