Møt Bioingeniørens nye «YTRING-skribent»

Foto: Eirik Berget Bottolfs

Folk

Møt Bioingeniørens nye «YTRING-skribent»

Da Cathrine Berget Bottolfs var pur ung skrev hun noveller og drømte om å bli forfatter. Så kom voksenlivet og tok henne med utdanning, jobb og fire barn.

Publisert

Endret

  • Alder: 47 år
  • Stilling: Laboratoriekonsulent Noklus, Vestre Viken i 80 prosent stilling. Bioingeniør ved Ringerike sykehus i 20 prosent stilling.
  • Aktuell fordi: Ny skribent i Bioingeniørens faste spalte «Ytring»

Av GRETE HANSEN, journalist

Da Bioingeniøren nylig fikk behov for en ny YTRING-skribent, ble vi enige om å rekruttere fra primærhelsetjenesten. Etter mange henvendelser og like mange nei, fikk vi omsider napp. Og Cathrine Berget Bottolfs jobber nesten i primærhelsetjenesten - hun er laboratoriekonsulent i Noklus.

- Vi ble veldig glade for det svaret fra deg. Hvorfor sa du ja?

- Jeg forsøkte jo først å få andre kolleger til å ta på seg oppgaven, men så tenkte jeg at søren heller, kanskje jeg skal prøve selv? Jeg har jo stadig noe på hjertet – og jeg uttrykker meg bedre skriftlig enn muntlig.

- For du glad i å skrive?

- Jeg er jo det! Jeg skrev mye i ungdommen, noveller og slikt, og jeg hadde nok en liten forfatterdrøm da. Så kom det etter hvert fire barn – og med en mann som reiser mye ble det ikke tid til overs. Men nå er de to yngste guttene, som er tvillinger, blitt 13 år, og jeg har bedre tid. Jeg kjenner at det bobler av skrivelyst av og til.

- Har du sterke meninger?

- Joda, men det blir mest på kammerset, sammen med familie, venner og kolleger. Jeg er ikke så vant til å ytre meg offentlig, men det får jeg jo øvd på nå.

- Du jobber i Noklus. Hva går jobben din ut på?

- Å følge opp legekontor, sykehjem og hjemmetjenesten i det som tidligere var Buskerud fylke. Jeg er med på å arrangere kurs og jeg drar på besøk. I det siste har det vært mye arbeid rettet mot hjemmetjenesten. Der er det sykepleiere som gjør det meste – også prøvetaking og labarbeid. De har ikke bestandig den kompetansen de trenger, og de er veldig takknemlige for opplæringen de får av oss. Kontoret vårt ligger på sykehuset i Drammen, men vi har ikke noe særlig kontakt med laboratoriet, så jeg har valgt å beholde en 20 prosent stilling på Ringerike sykehus. Både for å holde meg faglig oppdatert og fordi jeg liker å jobbe i et sykehusmiljø. Nå ser det likevel ut til at det bare blir Noklus fra sommeren av.

- I YTRING i dette nummeret antyder du at det blir gjort en del feil på lab i primærhelsetjenesten. Er det din erfaring?

- Det gjøres feil, og jeg vet at det av og til skjer sykehusinnleggelse på grunn av slike feil, men jeg har ingen tall å slå i bordet med. Heldigvis er det blitt bedre de senere år, særlig på legekontorene. Der er jo de aller fleste medlemmer av Noklus. På legekontorene jobber det dessuten mange helsesekretærer – og de har prøvetaking og preanalyse som en del av utdanningen sin. Det har ikke sykepleierne.

- Hva ville du gjort hvis du ikke hadde blitt bioingeniør?

- Det var egentlig ikke noe annet alternativ, bortsett fra forfatterdrømmen da. Jeg likte biokjemi og andre fag som handlet om kroppen og bestemte meg allerede på videregående. Innerst inne lekte jeg med en tanke om å studere medisin, men jeg trodde ikke at det var mulig – at jeg var flink nok. Som voksen har jeg forstått at man egentlig kan bli det man vil. Jeg har uansett aldri angret på valget jeg tok, selv om jeg av og til kunne ønsket et mer kreativt yrke.

- Hvordan tror du studiekameratene dine husker deg?

- Som en seriøs type! Vi var fire - fem jenter som holdt sammen under hele studietida og vi var alle flinke piker. Vi har holdt kontakten og treffes fortsatt jevnlig. Samtidig hadde jeg en tendens til å snakke før jeg tenkte, så det kunne komme en del forskjellig ut av munnen min.

- Hva jobber du med akkurat nå?

- Jeg forbereder en presentasjon jeg skal holde neste uke. Da skal vi ha et to dagers kurs for medarbeidere på legekontor. Jeg skal snakke om laboratorieprøver ved mage- og tarmsykdommer, og det krever faglig fordypning.

- Du får ti minutter med helseministeren. Hva ville du sagt?

- De ville blitt noe liknende som mange andre har sagt i denne spalten tidligere; nemlig at bioingeniører er en betydningsfull yrkesgruppe som sykehusene ikke ville klart seg uten. Jeg forstår rett og slett ikke hvorfor vi ofte er gjemt og glemt! Er det fordi vi er få? Jeg ville dessuten fortalt henne hvor viktig det er at det blir bevilget mer penger til Noklus over statsbudsjettet sånn at sykehjem og hjemmetjeneste kan delta gratis – på lik linje med legekontorene. Man skal ikke gjøre forskjell på folk!

- Hva gleder du deg mest til akkurat nå?

- Jeg gleder meg ALLTID til sommeren. Jeg elsker sol og sommer og er glad i å gå på tur, men ikke så veldig glad i å gå på ski. Vi har nylig kjøpt hytte på fjellet og nå ser jeg fram til å være sosial både der og her – med venner og familie. Jeg har ingen store planer om utenlandsturer – skal bare være her i Norge og NYTE sommeren.

Les også YTRING: "Hvordan står det til med laboratoriekvaliteten?"

Stikkord:

Noklus, Primærhelsetjenesten