Folk
Bioingeniør, lokalpatriot – og nyvalgt varaordfører
Kai Guttulsrød er født, oppvokst og fremdeles bosatt i Våler. Fra oktober 2019 er han også varaordfører i kommunen.
− Etter kommunevalget 2019 ble du valgt som ny varaordfører i Våler kommune i Østfold. Hvor kommer det politiske engasjementet fra?
− Jeg har vært samfunnsengasjert og aktiv i foreningsliv siden ungdommen. Norges Bygdeungdomslag (NBU) var første stopp fordi jeg var opptatt av at det skulle være bra å bo på bygda når man er ungdom. Jeg kom inn i lokalpolitikken ved forrige kommunevalg. Da ble jeg valgt som vararepresentant for Arbeiderpartiet i kommunestyret.
− Arbeiderpartiet? Blir ikke alle tidligere medlemmer i Bygdeungdomslaget automatisk Senterparti-politikere?
− Hehe. Mange går videre til Senterpartiet, men vi er flere som ender opp i andre partier. For eksempel var nåværende Venstre-leder Trine Skei Grande generalsekretær i NBU da jeg var aktiv der. Det tyder vel på at NBU var en god politisk skole.
− Hvilke politiske saker er du spesielt engasjert i?
− Spørsmålet om kommunesammenslåing var det som førte meg inn i lokalpolitikken for fire år siden. Mange mente at Våler burde slås sammen med Moss. Men Ap og Sp gikk til valg på at Våler burde fortsette som en egen kommune. Og slik ble det. Vi er en kommune med rundt 5700 innbyggere, og vi er i vekst. Derfor mener vi at Våler er stor nok til å stå på egne bein.
− Hva blir viktige saker i Våler de neste fire årene?
− Vi skal bygge ny ungdomsskole. Det blir en stor og viktig investering for kommunen, og et spennende arbeid. Jeg var tidligere medlem av oppvekst- og kulturutvalget, og saker knyttet til skole, oppvekst og idrett ligger mitt hjerte nær.
− Du er født og oppvokst i Våler, og bor der ennå selv om du jobber i Oslo. Hva er så bra med Våler?
− Beliggenheten. Man kan bo her og pendle til jobb i byene i nærheten. Det er en innlandskommune, så man kan kjøpe seg en villa til en mye hyggeligere pris enn andre steder. Det gjør kommunen attraktiv for barnefamilier, og folketallet vårt øker fra år til år.
− Hva ville du gjort hvis du ikke hadde blitt bioingeniør?
− Da jeg søkte bioingeniørutdanningen, visste jeg ikke helt hva en bioingeniør var. Men jeg likte realfag og ville ta en yrkesrettet utdanning. Det viste seg å passe bra for meg. Skulle jeg valgt noe annet, ville det blitt innen teknologi. Jeg liker å jobbe med teknikk og automasjon.
− Hvordan tror du studiekameratene fra bioingeniørutdanningen husker deg?
− Jeg gikk på Høgskolen i Østfold. Jeg håper klassekameratene mine husker meg som blid, omgjengelig og pratsom.
− Du er fagansvarlig for preanalyse og pasientnær analyse på Diakonhjemmet. Hva arbeider du med akkurat nå?
− Ukene opp mot jul er en travel tid på sykehuset. Selv om jeg er fagansvarlig bioingeniør, arbeider jeg mye i rutinen. Vi er et lite sykehus og alle må trå til der det trengs. I tillegg er jeg ansvarlig for mye av utstyret vårt, blant annet automasjonslinjen og annet teknisk utstyr. Der er det mye å følge med på. Vi har også akkurat hatt innkjøring av et nytt analyseinstrument på poliklinikken.
− Du får ti minutter med helseministeren. Hva ville du ha sagt?
− Først ville jeg ha bedt ham skrote New Public Management av sykehusene, og heller innføre en tillitsbasert styring av helsesektoren. Jeg vil også anbefale å gå vekk fra helseforetaksmodellen. Å drifte offentlige sykehus som om de var private bedrifter er en bakvendt tanke for meg. Så ville jeg ha oppfordret ham til å utnytte kapasiteten i infrastrukturen på sykehuslaboratoriene. I dag sendes prøver fra primærhelsetjenesten til private laboratorier og ikke til de lokale sykehusene. Det er dårlig samfunnsøkonomi at ikke sykehusene får bruke fullt ut de instrumentene som de har, og må ha, på laboratoriene.
− Hva gleder du deg mest til akkurat nå?
− Det har vært en travel høst både som bioingeniør og lokalpolitiker. Kommunestyret ble konstituert den 10. oktober, og deretter var det rett i budsjettarbeid. Det har vært en bratt læringskurve som varaordfører. Derfor gleder jeg meg veldig til å ha en uke juleferie. Det blir tradisjonell jul hjemme med familien på besøk og ribbe, medisterkaker og riskrem på menyen.
− Har du tenkt ut en særlig god ide til julegaver i år?
− Jeg må innrømme at jeg ikke kjøper mange julegaver. Dét er det kona mi som tar seg av. De gavene jeg skal kjøpe er jeg ikke helt i mål med før tett oppunder julaften. Selv har jeg ingen spesielle ønsker. Jeg gleder meg bare til å ha fri sammen med familien.