Folk

Christine har førerkort i spirometri

Christine Gudim Karlsen er sannsynligvis den bioingeniøren i Norge som kan mest om spirometri. Nylig gjorde hun seg fortjent til ”European Spirometry Driving Licence”.

Publisert Sist oppdatert

Sammen med 40 andre spirometrientusiaster fra hele Europa har Gudim Karlsen gjennomført en helt ny utdanning. Hun var eneste deltaker fra Norge, hun var også eneste bioingeniør.

TETT PÅ:Christine Gudim Karlsen

  • ALDER: 40 år
  • ARBEIDSSTED: Glittreklinikken i Nittedal
  • AKTUELL FORDI: Hun har, som den første i Norge, gjennomført videreutdanning i spirometri i regi av European Respiratory Society.

- I Norge har vi ikke noe godkjenningssystem for spirometriopplæring, slik mange andre land har. Ingen av de treårige helsefagutdanningene har det som en del av pensum. Jeg var derfor overrasket over at ikke flere norske deltok.

- Du fikk en”European Spirometry Driving Licence”. Et førerkort i spirometri?

- En sertifisering, rett og slett. European Respiratory Society (ERS), den europeiske lungeforeningen, ønsker å høyne kvaliteten på spirometriundersøkelser. Derfor utviklet de denne utdanningen. ERS er en velkjent organisasjon for alle som jobber med lungemedisin, jeg er selv medlem.

- Ble det mange fine reiser i Europa?

- Bare to, og begge til Barcelona. Det var ett kurs i fjor høst og ett i vår. I tillegg har jeg lest mye teori hjemme og gjort masse dokumentasjonsarbeid. Jeg måtte dokumentere hva jeg kan, hvordan jeg jobber, hvilke kvalitetssystemer, kalibreringsrutiner og pasientgrupper vi har, ja til og med hvordan renholdet fungerer på Glittreklinikken.

- Og så tok du en avsluttende eksamen nå i vår?

- Ja, i Barcelona i mars. Det var en praktisk eksamen med muntlig utspørring etterpå. Det gikk fint!

- Jeg trodde spirometri var en ganske enkel lungefunksjonstest som ikke krevde så mye utdanning. Det stemmer altså ikke?

- Det kan gjøres enkelt med små håndholdte apparater, men fagpersonen som utfører målingen må uansett kunne veilede pasienten og tyde kurvene. Det er viktig å kunne alle kriteriene for å akseptere og godkjenne spirometriforsøkene. Men hvis de små og enkle apparatene blir brukt riktig, er de like sikre som de større og mer avanserte som vi bruker her på Glittreklinikken. Forskjellen er at vi gjør flere og mer omfattende tester. For eksempel ergospirometri, hvor pasienten bruker tredemølla under målingen.

- Du jobber kun med lungepasienter. Kan det bli litt snevert?

- Egentlig ikke. Området er smalt, men vi får anledning til å fordype oss og lære mye, og det er jo ikke dumt. Vi gjør ordinært bioingeniørarbeid også, men respirasjonstestene utgjør størstedelen av arbeidet vårt. Her på Glittreklinikken er det stort sett bare bioingeniører som gjør slike tester.

- Med denne utdanningen er du kanskje på vei mot en spesialistgodkjenning?

- Jeg var inne på tanken, men det endte med at jeg heller søkte masterutdanningen i helsevitenskap på Universitetet i Oslo. Forhåpentligvis skal jeg begynne der til høsten. Jeg får heller vurdere en spesialistgodkjenning senere.

- Hvorfor ble du bioingeniør?

- Jeg husker at jeg bestemte meg allerede på videregående, men jeg husker ikke helt hvorfor. Jeg tror det var kombinasjonen av instrumenter, analyser og kropp. Jeg har alltid vært opptatt av kroppen, jeg trener mye, og en periode vurderte jeg fysioterapi. Men valget falt altså på bioingeniørutdanningen.

- Hvordan tror du studiekameratene husker deg?

- De husker meg kanskje som ganske rolig, men engasjert. Og så husker de muligens at jeg organiserte studieturen vår til Praha.

- Hvilke arbeidsoppgaver er du opptatt med akkurat nå?

- Like før du ringte kjørte jeg to ergospirometrier. En av dem innbefattet også måling av blodgasser, og jeg måtte legge inn en arteriekanyle først. Det er noe flere av bioingeniørene her på Glittre har fått opplæring i. Senere i dag skal jeg finpusse et foredrag som jeg skal holde for en gruppe fysioterapeuter neste uke. Det skal handle om lungefunksjonstester og spirometri i praksis.

-La oss se ti år fram i tid. Hva tror du er den største endringen på arbeidsplassen din?

- Da jobber jeg sannsynligvis ikke her i Nittedal lenger, men på Jessheim. LHL-klinikkene skal bygge nytt sykehus som skal være ferdig i 2017, og Glittreklinikken skal flytte inn der sammen med Feiringklinikken. Det betyr atskillig lengre reisevei for meg, men på den andre siden får jeg kanskje nye, morsomme arbeidsoppgaver. Da blir nemlig hjerte- og lungemedisin samlet på samme sted.

- Hva gleder du deg mest til akkurat nå?

- Jeg gleder meg veldig til å reise til Island. Der skal jeg se på min 12 år gamle sønn som skal turne for Norge i U14 Nordisk mesterskap.

Powered by Labrador CMS