Folk
Med kjærlighet for hematologi – og røde sko
Marthe Wedø Aune har et livslangt kjærlighetsforhold til hematologi. Hun har ledet hematologiseksjonen på St. Olavs siden 1986. Men hun kunne også blitt skoselger, for hun elsker sko også – spesielt de røde.
Av GRETE HANSEN, journalist
- Jeg er veldig glad i jobben min og det kommer til å bli rart og vemodig å ikke skulle hit mer. Jobb og yrke er jo en stor del av identiteten, i hvert fall for meg. Jeg har dessuten en tankekrevende jobb – jeg må bruke hodet. Så nå må jeg finne på noe annet for å holde hjernen i vigør – kanskje jeg skal lære meg et nytt språk?
- Men du er bare 64, du kunne jobbet lenger?
- Mannen min ble pensjonist for et år siden og da tok jeg beslutningen om at neste år – da blir også jeg pensjonist.
- Hvilke planer har du – i tillegg til å lære språk?
- Jeg skal bli sprekere! Trene mer. Men det første prosjektet blir å flytte ut av et stort hus til leilighet. Det kommer til å ta sin tid.
- Det ble hematologi for deg! Hva er det med dette faget som er så fascinerende? Kunne det like gjerne blitt mikrobiologi?
- Nei, det kunne det ikke! Det er et eller annet med disse cellene …. Fremdeles må jeg og kollegene mine være frøken detektiv for å finne ut av enkelte prøver. Forholdet mitt til hematologi er et kjærlighetsforhold!
- Du har verken master eller doktorgrad, likevel blir du regnet som en nestor innen hematologi i Norge. Hvordan har du skaffet deg all denne kunnskapen?
- Jeg har lest mye faglitteratur og vært med på utrolig mange faglige møter, brukermøter og kongresser – både innen- og utenlands. Jeg har holdt foredrag på de fleste konferansene og møtene jeg har deltatt - og jeg har vært med på å skrive vitenskapelige artikler.
- Noe du er spesielt stolt av?
- Av at jeg fikk i gang automatisering av celletelling i spinalvæske. Apparatene var laget for å telle celler i blod, men jeg ville finne ut om det var mulig å bruke dem til spinalvæske også. Korrelasjonen var god og jeg kontaktet leverandøren av apparatet. Dermed startet de utviklingen av en egen spinalvæskekanal. For meg resulterte det også i to vitenskapelige artikler der jeg var hovedforfatter.
- Du har også vært leder med personalansvar i mange år. En kollega av deg sier at du er en svært god og omsorgsfull leder. Kjenner du deg igjen i det?
- Joda, jeg gjør det. Vi har et veldig godt arbeidsmiljø her – høyt under taket og hyggelig.
- Hva er det beste med å være leder? Og det verste?
- Det aller beste er nok samspillet med kollegene og at man som team får til mye. Men jobben kan være krevende, for personalets forventninger til å få innfridd ønsker, krav og rettigheter er høye. Det er ikke alltid mulig å innfri alt, og det kan være veldig utfordrende. Men jeg blir sjelden sint. Jeg hever stemmen cirka to ganger i året – og da blir det stille …
- Hva ville du gjort dersom du ikke ble bioingeniør?
- Jeg søkte utdanningene for næringsmiddelteknologi og kjemiingeniør, i tillegg til bioingeniørutdanningen. Jeg kom inn på alle tre, men valgte altså å bli bioingeniør. Det hang trolig sammen med at en person i nærmeste familie var alvorlig syk på den tiden. Jeg tenkte at jeg som bioingeniør kunne gjøre en forskjell – sånn rent medisinsk. Forventningene til yrket var nok litt for høye. Men - jeg kunne også ha jobbet i en helt annen bransje - i skobutikk. For jeg elsker sko! Særlig de røde.
- Hvordan tror du studiekameratene dine husker deg?
- Som en pliktoppfyllende og flink student. Men det var jo de fleste på kullet mitt. De ville kanskje også sagt blid, omgjengelig og omsorgsfull.
- Hva holder du på med akkurat nå?
- Jeg lager ferieplan for de ansatte for høsten. Den må være klar før jeg forsvinner.
- Du får ti minutter med helseministeren. Hva ville du sagt?
- Jeg ville snakket med henne om to ting. For det første skulle jeg fortalt henne - grundig - om hva bioingeniører driver med, jeg tror nemlig ikke hun vet det. Og så ville jeg snakket med henne om eldreomsorgen i Norge, for den er ikke god. Jeg er redd jeg ville trengt mye mer enn ti minutter.
- Hva gleder du deg mest til akkurat nå?
- Til å sove litt lenger om morgenen, til ha å fri og tid til å reise - til å se mer av verden. Foreløpig har vi ingen konkrete planer, men det kan være alt fra Mauritius til Italia. Vi har dessuten to hytter i Trøndelag som jeg vil bruke mer tid på.
- Ingen gjesteopptreden på seksjon for hematologi?
- Jeg må muligens bidra litt i høst med omleggingen av et IT-system. Og det er det hyggelig å tenke på – for det er jo litt vemodig å skulle slutte. Jeg innrømmer det. Jeg kommer til å savne kollegene og hematologimiljøet i Norge.
PS. Etter intervjuet fikk Bioingeniøren en e-post fra Marthe Wedø Aune. På grunn av personalmangel i lederrekka skal hun jobbe i enda seks måneder og utsetter pensjonisttilværelsen til 1. januar 2024.