Når gode råd er grønne

Oda Maria Hokstad

Folk

Oda Maria Hokstad (28) har gjort rikspolitisk karriere i Senterpartiet, og jobber som politisk rådgiver for kommunal- og distriktsminister Erling Sande (Sp), men savner livet på landet.

I Oslo holder hun den politiske familietradisjonen ved like, men for Oda Maria Hokstad var det viktig å også få seg en ordentlig utdannelse. Som bioingeniør kan hun jobbe nesten overalt, og livet på landet lokker.

Publisert Sist oppdatert

Intervjuet ble gjort før Senterpartiet gikk ut av regjering 30.01.25

På Stortinget henger et portrett av hennes tipptippoldefar, høyremann og stortingsrepresentant Thomas Arbo Høeg. I alle påfølgende generasjoner har én eller flere i familien vært politisk aktive, og det synes hun er litt stas.

- Du har valgt å ikke gå direkte i tipptippoldefars fotspor?

- Nei, det var viktig for meg å ta et selvstendig standpunkt om hvilket parti jeg skulle engasjere meg i – og Høyre tar Norge i feil retning med mindre sosial og geografisk utjevning.

-Men hvorfor Senterpartiet?

- Fordi jeg føler meg veldig hjemme i kjerneverdiene til partiet, som nasjonal kontroll over naturressursene våre, spredning av makt og kapital, og lokalt folkestyre.

- Når ble du politisk aktiv?

- For ti år siden, da var jeg 18 år og meldte meg inn i Senterungdommen. Det er en viktig møteplass for unge i Senterpartiet, og har betydd veldig mye for meg.

- Hvordan da?

- Jeg opplevde at de voksne seriøse politikerne i Senterpartiet faktisk lytter til ungdommen – blant annet har de klart å heve frikortgrensa for hvor mye man kan tjene mens man studerer. Og så er de flinke til å løfte fram unge kandidater.

- Apropos ung: Som politisk aktiv i russetida – hva sto det på russekortet ditt?

- «Hvorfor sveve i det blå, når du kan elske i det grønne» – det er et slagord som Senterungdommen bruker. Dessverre trodde noen det handlet om hasj…

- Men det gjorde det ikke...?

- Nei, det grønne peker mot landbrukspolitikk. Jeg er oppvokst på gård, og er opptatt av at vi i Norge skal produsere mat på de ressursene vi har, og ikke lene oss på import.

- Hvilken sak er spesielt viktig for deg?

- At det må legges til rette for at folk vil bo på de stedene i landet der mye av verdiskapinga skjer, som ytterst ved havet eller innerst i en fjord. Det er jo for eksempel ikke i Oslo man driver med lakseoppdrett.

- Hvor skulle du selv aller helst bodd?

- Samboeren min vil at jeg svarer Tynset, som er hjemstedet hans, og hvor vi begge har røtter fra. Selv om jeg er odelsjente fra Larvik, lener jeg litt mot å flytte til fjell og natur i Nord-Østerdalen.

- Hvor bor dere nå?

- Nå bor vi på Grønland i Oslo fordi det er praktisk for jobbene våre. Samboeren min er politisk rådgiver for finansministeren, så vi har begge veldig fulle kalendere.

- Hva gjør du i jobben som politisk rådgiver?

- Jeg passer kalenderen til statsråden, avklarer hvilke møter vi skal delta på og sørger for at han er på rett sted til rett tid. Mye tid går også til reiseplanlegging, for det er jo naturlig at kommunalministeren reiser mye rundt i landet. Jeg følger han, og synes jeg er heldig som får sett så mye av Norge.

Oda Maria Hokstad
Oda Maria Hokstad er andre vararepresentant til Stortinget for Vestfold (2021-2025), Senterpartiet.

- Hva er det rareste du gjør?

- Å sitte barnevakt for statsråden. Det er kanskje litt feil ordvalg, men når jeg prøver å få hverdagens hans til å gå opp kan jeg si ting som «Nå har du tre minutter hvis du må på do før neste møte».

- Hvordan ser din egen framtidige politiske karriere ut?

- Det er veldig lærerikt og spennende å ha denne jobben, men å engasjere meg lokalt når vi flytter ut fra Oslo - det ser jeg fram til!

- Hva ville du gjort hvis du ikke var politisk rådgiver?

- Da hadde jeg jobbet med noe som ga meg mer tid til friluftsliv. Å jobbe som bioingeniør på Tynset sykehus er jo en god mulighet.

- Hvorfor utdannet du deg til bioingeniør når du har en politisk karriere?

- Det er viktig for meg å også ha en skikkelig utdanning, for jeg synes ikke man kan anta at man kan jobbe med politikk på fulltid hele livet.

- Men hvorfor akkurat bioingeniør?

- Biologi var favorittfaget mitt på videregående. Og som bioingeniør får man håndfaste resultater på noe som fremstår veldig teoretisk i lærebøkene, og som har en verdi for pasienter i både utredning og behandling. Det liker jeg.

- Hvilke planer har Senterpartiet for å håndtere den økende bioingeniørmangelen?

- Senterpartiet har jo forsknings- og høyere utdanningsministeren, som har gitt i oppdrag til utdanningsinstitusjonene å prioritere helse når de planlegger antall studieplasser. Det inkluderer også bioingeniører.

Oda Maria Irgens Hokstad
Oda Maria Hokstad og Erlend Kvittum Nytrøen trives utendørs. Samboeren prøver å lokke henne til Tynset, med natur, friluftsliv og et sykehus – hvor bioingeniøren kan få leve ut lablivet.

- Hvordan tror du studiekameratene husker deg?

- Som politikeren. Det tok mye tid og engasjement å være politisk aktiv, og det har nok gått utover karakterene.

- Hva arbeider du med akkurat nå?

- Nå jobber jeg mest med planlegging av statsrådens reiser for våren og sommeren. Det er jo ikke så lenge til valgkampen.

- Du får ti minutter med helseminister Jan Christian Vestre. Hva ville du sagt?

- Da jeg jobbet i Senterpartiets helse- og omsorgsfraksjon på Stortinget, prøvde jeg stadig å minne forgjengeren hans, Ingvild Kjerkol, på den unike kompetansen bioingeniører har. Jeg møter ikke Jan Christian Vestre så ofte, men ville sagt det samme til han.

- Hva gleder du deg mest til akkurat nå?

- At det blir lysere tider, og at vi i påska skal til Nord-Østerdalen og gå på ski.

Powered by Labrador CMS