Årets bioingeniør 2024:
Rekordmange nominasjoner gav to vinnere
Brit Valaas Viddal og Ingvild Eide deler prisen som årets bioingeniør 2024. Deres smittende faglige engasjement og deres evne til å fremheve bioingeniørprofesjonen sikret dem prisen.
Med 40 nominasjoner av 21 kandidater ble det umulig for Fagstyret å velge. Da de til slutt sto igjen med to bioingeniører, var de ikke i tvil: Begge burde få prisen.
- Jeg er veldig glad, stolt og ikke minst beæret over at noen ville foreslå meg, sier Brit Valaas Viddal.
Fagstyret legger vekt på at hun har vært en tydelig stemme i den faglige debatten over lang tid, og i begrunnelsen viser de til hva hun har betydd for bioingeniører gjennom en årrekke.
Selv synes Viddal det er spesielt én periode som har satt sitt preg på henne: da hun jobbet som fagbioingeniør for prøvetaking og pasientnær analysering (PNA).
- Den jobben gjorde meg veldig bevisst på pasientene, og på at alle skal møtes på en god måte – ikke minst barna, sier Viddal.
De premature og nyfødte hun møtte mens hun jobbet nært på neonatale intensivavdelinger ble hennes hjertebarn, og noe hun har tatt med seg videre i senere jobber.
Senest under NML-kongressen i Oslo i 2023 holdt hun foredrag om skånsom prøvetaking av de aller minste, og om hvorfor åpen venøs prøvetaking er bedre enn kapillært stikk i hælen.
- Det er mindre vondt for babyen, og så gir det ikke minst riktigere prøvesvar for blant annet kalium, hemoglobin og leukocytter, sier Viddal.
Internasjonalt samarbeid
Viddal har selv sittet i Fagstyret, og vært fagstyreleder i årene 2008-2013. Som fagstyreleder var hun også leder for NITO Bioingeniørfaglig institutt (dette ble endret i 2014, BFI ledes nå av en ansatt instituttleder. Red.anm.). Da var hun blant annet med på å utvikle de rådgivende utvalgene, iverksette spesialistgodkjenninga og styrke det internasjonale samarbeidet til BFI.
Når det kommer til bioingeniørfag kan det være nyttig å se utover Norges landegrenser, synes hun.
- Når man møter folk fra Afrika eller India som jobber med det samme som en selv, ser vi jo at vi er veldig like. Samtidig er det alltid noe vi kan lære av hverandre, forteller Viddal.
Hun synes at noe av det viktigste man kan lære i møtet med andre er å respektere deres måter å gjøre ting på - særlig i områder i verden der det er mindre ressurser sammenliknet med Norge.
Dobbel pris
Siden 2013 har Viddal arbeidet som avdelingsleder for Medisinsk biokjemi og blodbank i Helse Møre og Romsdal. Avdelingen har 170 ansatte fordelt på de fire sykehusene Ålesund, Molde, Kristiansund og Volda.
Nylig mottok hun prisen som Årets mellomleder i helse- og omsorgstjenesten i Møre og Romsdal. Nominasjonen kom fra de andre lederne og seksjonslederne, noe som betyr ekstra mye for Viddal.
- Det banker jo i hjertet, og blir litt tårer og sånn, sier den nybakte dobbelprisvinneren om all oppmerksomheten.
I nominasjonen står det at «Brit er en tydelig og inkluderende leder, med imponerende evner til å holde mange baller i lufta, samt lande dem til rett tid».
Selv tror hun det handler mest om å ha stayer-evne, for dette er jo ikke en ni-til-fire-jobb. Og så har hun en egen evne til å løse kompliserte problemer – på fjelltur med et par hunder.
- Da går man jo på en måte i sin egen verden, og da er det akkurat som om ting faller på plass, forteller Viddal.
Hun vil gjerne gi et råd til landets bioingeniører:
- Vær glad i bioingeniøryrket – alle aspekter av det, og ikke minst det preanalytiske.
Trygg og varm formidlingsevne
- Noen ganger får jeg følelsen av at prøvetaking fremstilles som lite viktig – men det er jo der det hele starter – med en blodprøve! sier Ingvild Eide.
Hun er fagansvarlig ved seksjon for prøvetaking og PNA på St. Olavs hospital i Trondheim, og framsnakker prøvetaking og viktigheten av preanalyse så ofte hun kan.
Gjerne i sosiale medier, i Bioingeniørens ytring-spalte og ikke minst under livesendinger i riksmedia.
Nå er Ingvild Eide vinner av årets bioingeniør 2024 for engasjementet sitt.
- Det føles helt fantastisk! Gøy og rørende på samme tid, sier Eide.
Hun ble overrasket på det ukentlige seksjonsmøtet rett før jul, der det plutselig dukket opp ekstra mange kolleger som vanligvis ikke er til stede på møtene. Så kom det blomster og en sjekk med navnet hennes på.
Fagstyret begrunner kåringen med at hun «formidler bioingeniøryrket på en forbilledlig måte», at «hun tør å bryte barrierer i formidlingen sin» og at hun har «et særlig engasjement for studenter og rekruttering til profesjonen.»
Legendarisk live-sendt prøvetaking
Eide blir i begrunnelsen omtalt som en «betydningsfull ambassadør for bioingeniøryrket» de siste årene, blant annet ved å stille uredd opp på P3aksjonen flere ganger. Første gangen hun ble spurt, var hun ikke tvil.
- Det var ikke et spørsmål! Selvfølgelig ville jeg stille opp på det – det er jo stort! sier Eide.
Selv om hun var litt spent, synes hun det var mest gøy å skulle veilede en nervøs programleder i å ta blodprøve av en enda mer skjelven kollega i 2022. Det endte med gråt, latter og blod både her og der, men de fikk det til.
Året etter holdt hun quiz om kjønnssykdommer – ved hjelp av bilder, og i 2024 hadde hun smaks- og lukttest av medbragte væsker, blant annet glukosebelastningsdrikk, syltevæske og egen urin.
- Dette gjør jeg for å fremme bioingeniøryrket. At det samtidig samler inn penger til gode formål, er fint, forteller Eide.
«Den legendariske bioingeniøren» kalles hun av kanalens programledere etter de tre stuntene. Sist hun var i studio fikk hun følgende kommentar fra en av dem: «Det er alltid noe skummelt som skal skje når du dukker opp».
Hun synes det er gøy at programlederne i P3 har begynt å kjenne henne igjen, og ser ikke bort fra at hun stiller opp på framtidige stunts.
Bioingeniørfag på Instagram
Eide står også bak den populære Instagram-kontoen «bioingeniorene», som deler fag og humor fra labhverdagen til bioingeniørene på St. Olavs hospital. Kontoen startet hun opp i 2021 sammen med en kollega, og i skrivende stund har de over 1900 følgere.
Det er viktig for Eide å vise fram bioingeniøryrket, fordi hun synes det omtales altfor lite i media.
- Og så gjør vi jo så mye kult på jobb! - Og det vil vi vise frem til flere, sier hun.
Hun håper det gjør at flere vil utdanne seg til bioingeniør, og at flere får øynene opp for den fine arbeidsplassen deres på St. Olavs hospital.
I tiden som kommer håper hun at hun får mer tid til å drifte Instagram-kontoen deres, slik at de når ut til enda flere.