Folk
Smittetrykket skal ned – og Shabana bidrar
På laboratoriet håndterer hun rekordmange koronaprøver. I bydelen snakker hun med folk om smittevern, karantene og vaksinering.
Av GRETE HANSEN, journalist
Shabana Fazal har bodd 21 år på Stovner i Oslo – en av bydelene i Norge med høyest smittetrykk. Hun har vært engasjert i frivillig arbeid i en årrekke – og hun kjenner mange.
- At jeg fikk jobb som mangfoldskontakt henger trolig sammen med det store nettverket mitt – og at jeg jobber i helsesektoren. Selv er jeg norskpakistaner – og jeg kjenner nesten alle på Stovner med pakistansk bakgrunn. Hovedsakelig fordi jeg er aktiv i organisasjonen «Bydelsmødrene».
- Hva er «Bydelsmødrene»?
- Vi hjelper kvinner med utenlandsk bakgrunn i formelle og uformelle sammenhenger - på deres eget språk. Det kan være hjelp til å søke barnehageplass, informasjon om støtte til fritidstilbud - og til norskkurs, for eksempel. Særlig den eldre garde kan ha språkproblemer. Det finnes «bydelsmødre» i flere bydeler i Oslo. I forbindelse med koronaen opprettet vi en hjelpetelefon. Den har jeg videreført i arbeidet som mangfoldskontakt.
- Du må også forklare hva en mangfoldskontakt gjør.
- Jeg fungerer som en slags bro mellom det offentlige og folk i bydelen. Jeg hører på spørsmål, informerer – og gir råd. For ikke lenge siden ringte jeg til over hundre familier for å høre hva de tenker om koronavaksinering. Jeg fikk en dialog med mange og fikk ryddet opp i noen misforståelser. Det gikk blant annet et rykte om at vaksinen kan gjøre kvinner sterile. Folk har tillit til meg og hører på hva jeg har å si.
- Smittetrykket på Stovner har vært stort. Kjenner du mange som er smittet?
- Å ja! En ungdom i nær familie var i karantene på grunn av smitte i klassen. Plutselig var hele familien smittet – foreldrene og tre søsken. De bodde trangt – med ett bad.
- Ja, for en av grunnene som blir nevnt til høye smittetall er trangboddhet. Bor du selv trangt?
- Jeg bor i en fireroms leilighet sammen med mann og fire barn på 17, 15, 10 og 5 år. Akkurat nå har de tre eldste hjemmeskole, mens både mannen min og jeg har hjemmekontor. Så ja, det kjennes trangt. Vi har da også planer om større bolig.
- Du jobber 50 prosent som bioingeniør på Ahus. Fortell!
- Jeg jobber på prøvetakingsseksjonen og det er veldig hektiske dager nå. Vi tar imot rundt 40 000 koronaprøver i uka, i tillegg til andre prøver. Nylig fikk vi en del nye instrumenter som skal kjøres inn – og vi har flere nye ansatte som skal ha opplæring. Det må gjøres innimellom alt det andre.
- Hva ville du gjort hvis du ikke hadde blitt bioingeniør?
- Da ville jeg blitt tannlege. Jeg kom inn på tannlegestudiet også, men syntes det tok for lang tid og valgte bioingeniør i stedet. Det hender jeg angrer. Jeg hadde sannsynligvis tjent atskillig mer som tannlege.
- Hvordan tror du studiekameratene husker deg?
- Som en snill og litt sjenert jente. Vi var fire pakistanske jenter som holdt mye sammen. Jeg snakket ikke så godt norsk da, for selv om jeg er født i Norge og familien min bor her, tok jeg hele grunnutdanningen min på en privat skole i Pakistan. Jeg bodde hos en eldre søster som er gift der. Først da jeg skulle starte høyere utdanning, flyttet jeg tilbake til Norge. Det kjentes derfor trygt og behagelig å stort sett omgås pakistanske medstudenter.
- Hva arbeider du med akkurat nå?
- I dag er jeg på hjemmekontor i bydelsjobben. Vi har akkurat hatt et teamsmøte der vi diskuterte hvordan ramadan og id kan komme til å påvirke koronasmitten. Ramadan starter snart (13. april, red.anm.) og id skal feires 13. mai. Jeg vil tro det er samme diskusjonen som norske kommuner har om 17. mai-feiringen.
- Du får ti minutter med helseministeren. Hva ville du sagt?
- Jeg ville startet med å rose ham for jobben han gjør, så ville jeg minnet ham om at vi bioingeniører, som ofte jobber bak i kulissene, gjør en like viktig jobb som sykepleiere og leger. Jeg ville også forklart at det er problematisk at smitterapporter basert på fødeland offentliggjøres. Slike rapporter kan være stigmatiserende. Jeg vet om flere som har fått slengt etter seg - av fremmede - at de er smittespredere. Jeg ville også foreslått en enda mer målrettet vaksinestrategi. Flere vaksiner til Stovner!
- Hva gleder du deg mest til akkurat nå?
- Som mange andre; en normal hverdag uten å være redd for å bli smittet. Og så gleder jeg meg til å feire Id i mai. Jeg satser på bra vær sånn at vi kan feire sammen med familien ute i det fri.