Etikk

Illustrasjon: iStock/ Sitikka

August har mye å gi!

Av Gry Andersen, leder av yrkesetisk råd

De fleste av oss er nå tilbake i jobb etter ferien. Måneden starter gjerne langsomt og ender ofte hektisk. Vi går fra rolige dager, få møter for noen og ekstrainnsats for de som jobber turnus - til travle hverdager med tett agenda, tilvenning i barnehager og skolestart. Det er spenning i å takle endringene.

Her jeg jobber vil august bety fornyelse og omorganisering av sykehuset. Begge deler handler om å gi personell, fag og pengene en høyere verdi. Vi skal legge til rette for de riktige tjenestene og øke tilgjengeligheten for pasienter og pårørende. Det skjer noe med oss når det blir omorganisering og det i første omgang gjelder ledergruppen en selv er medlem av.

Blandede reaksjoner og følelser

Slike endringer skaper engasjement, men også usikkerhet og mange spørsmål. Hva betyr egentlig dette for meg og mine? Hvordan sikre at vi ikke taper engasjement og tempo? Hva betyr det for kollegaen ved siden av? Kommer noen til å slutte? Tror jeg egentlig på at omorganisering løser problemene? Hva med arbeidsmiljøet? Samtidig popper engasjementet fram. Så spennende å få være med på dette! Jeg har mange forslag klar. Det er helt nødvendig å prøve noe nytt. Nye muligheter, kom igjen!

Stå i det og tåle det ukjente

Små og store omorganiseringer og endringer på arbeidsplasser skjer jevnlig. I enkelte bransjer skjer de oftere enn i andre. Bedrifter kjøpes opp og slås sammen, medarbeidere får beskjed om at de er overtallige og må finne seg nye jobber. Som helsepersonell har vi en ekstra trygghet fordi mange trenger vår kompetanse. Paradoksalt nok så er det ofte vi som bruker krisebegreper, og gir uttrykk for sterk bekymring, når det er snakk om endringer. Noen har robusthet og ro til å stå i det, og avventer hva som skjer.

NAV har laget en kompetansepakke som heter «Sees i morgen», som er nyttig å ha med seg. Arbeidslivet er en arena hvor vi selger vår arbeidskraft og kompetanse, vi velger ikke kollegaer eller våre ledere. Det er stadige endringer, og vi samarbeider og konkurrerer med de samme menneskene. Tålegrense, psykisk helse, evne til å mestre tanker, følelser og atferd er begreper som brukes. Evne til å tilpasse seg endringer, håndtere motgang og ha en endringskapasitet er viktig. Her i Universitetssykehuset Nord-Norge er det omorganisering, andre steder er det flytting til nye sykehusbygg, funksjonsfordeling eller nye digitale tjenester som påvirker arbeidshverdagen vår.

Tilnærming når det er endring

Jeg ønsker å framheve tre av våre yrkesetiske retningslinjer når vi står i endringsprosesser: At vi skal vise respekt for og ivareta våre kollegaer, respektere andre yrkesgruppers fag – og ansvarsområde, samt bidra til å bringe inn etiske aspekter inn i helse- og sosialdebatten.

Når vi vil ha folk med oss, så handler det om medvirkning, kommunikasjon, påfyll av kompetanse og tydelig ledelse. Gjennom relasjoner, å lytte til det som rører seg, være støttende og inkluderende som leder vil du lykkes bedre. Gi rom for kritiske stemmer og tid til refleksjon.

I min familie skal et barn ha en overgang fra å være hjemme med foreldre til å begynne i barnehage. Et annet barnebarn skal begynne i ungdomsskolen. Dette er naturlige overganger og en del av utviklingen de vokser med og på, noe som gir styrke. Det samme ønsker jeg for overgangene vi skal ha på arbeidsplassen vår.

Og i august kan du få litt bær å leske deg på. Det skinner rødt i rødt. Det blinker blått i blått. Ja, hele heia er blå! Ja, ta med kopper og spann. Og kom igjen alle mann. Gå tur i skog og li, og du vil sikkert si: August har mye å gi!

Alf Prøysen, Året rundt

Powered by Labrador CMS