Etikk
Bli med på laget!

På bildet står alle i fagstyret, yrkesetisk råd, sekretariatet og alle de rådgivende utvalgene i NITO BFI samlet, dagen før den nordiske bioingeniørkongressen i Oslo i 2023 startet. Nå har du muligheten til å bli en del av denne gjengen!
Da jeg for fem år siden ble med i yrkesetisk råd (YER), var det fordi jeg ønsket å synliggjøre yrkesetikken i bioingeniørenes hverdag. Det har vært en spennende reise. Jeg har blitt utfordret til å snakke foran andre, dele mine tanker i Bioingeniøren og ikke minst har jeg lært mye om etikk.
Å begrunne våre valg
Nå er vi over 8200 bioingeniører som står sammen gjennom NITO Bioingeniørfaglig institutt (BFI). Yrkesetisk råd er et frittstående, rådgivende organ i NITO BFI som skal gi råd og veilede både fagstyret, organisasjonen og medlemmene i yrkesetiske spørsmål. Etikk gir oss verktøy slik at vi kan begrunne våre valg. Når velger jeg å ta en blodprøve eller ikke? Når kan vi rettferdiggjøre bruk av tvang? Hvordan samhandler vi med andre profesjoner?
Nå er vi over 8200 bioingeniører som står sammen gjennom NITO BFI.
Yrkesetiske retningslinjer
De yrkesetiske retningslinjene er laget for å styrke bioingeniørene som profesjonsutøvere, og skal være til hjelp og støtte for den enkelte i utfordrende situasjoner. De sier noe om bioingeniørenes forhold til yrket vårt, til pasienten og de pårørende, om relasjonen til kollegaer, arbeidsplassen og samfunnet ellers. De er også samfunnets garanti for at bioingeniøren utøver sitt fag på en faglig forsvarlig måte, gjennom autorisasjonen Helsedirektoratet gir. Grunnen til at vi har yrkesetiske retningslinjer, er for å bevisstgjøre oss og for å få oss til å reflektere over våre handlinger.
Etikkspill
Dette hørtes kanskje vanskelig ut, men det å være medlem av YER er mye mer enn etiske retningslinjer og å skrive innlegg i Bioingeniøren. YER har samarbeidet med etikkomiteen i NITO om å lage et brettspill, for å gi både yrkesutøvere og studenter en mulighet til å lære etisk refleksjon på en praktisk måte. Det er et brettspill, der deltakerne blir delt inn i grupper og jobber seg gjennom et etisk landskap fullt av spørsmål, utfordringer og dilemmaer. For å komme frem til løsninger, blir de introdusert for etiske begreper, teorier og metoder for refleksjon på en pedagogisk og enkel måte. De siste årene har vi reist rundt i hele Norge med dette spillet. Vi har besøkt de fleste bioingeniørutdanningene, mange sykehuslaboratorier og deltatt på flere kurs.
Nettverk og engasjement
Yrkesetisk råd har et eget nettverk for medlemmer med interesse for etikk. Det kan være for deg som har mye kompetanse på området eller deg som er nysgjerrig på hva etikk er og hva vi i YER jobber med. Vi gir også innspill til høringer, planlegger og gjennomfører kurs og noen ganger holder vi innlegg om temaer relatert til etikk.
Til høsten er det valg av nye medlemmer både til fagstyret og YER. Vi trenger flere engasjerte og positive bioingeniører i disse vervene som vil arbeide for alle bioingeniører - i faglige, politiske og etiske spørsmål. Håper du blir med på laget!