Debatt
Tupfere nok en gang - slik gjør jeg det!
Flere har etterlyst alternativer til "tupfer på frakk". Derfor vil jeg gjerne forklare hvordan jeg selv går frem.
I et debattinnlegg i Bioingeniøren 5 2018, kritiserte jeg den utbredte praksisen blant bioingeniører med å klistre sterile tupfere på urent arbeidstøy, før de benyttes til å dekke innstikksstedet ved prøvetaking. Flere har etterlyst forslag til andre måter å gjøre det på. Derfor vil jeg gjerne forklare hvordan jeg selv går frem.
Der jeg jobber benytter vi tupfere pakket i små sterile poser. På prøvetakingsrunden blir det raskt mange slike små poser til overs. De egner seg ypperlig til å frakte tupfere fra trallen på gangen og inn til pasienten. Jeg tar dem med meg sammen med det andre utstyret jeg trenger. Rullen med tape har jeg i lommen og den tar jeg frem når jeg trenger den. Jeg har aldri følt noe behov for å klistre tupferen noe sted før den benyttes på pasienten.
Jeg bruker ikke hansker ved vanlig venøs prøvetaking. For de som gjør det, er det antakelig litt vanskeligere å håndtere tape med hansker på. På smittestuer bruker jeg selvfølgelig hansker og pussbekken. Jeg bruker også pussbekken når det er snakk om mer enn noen få rør.
Denne måten å gjøre det på er ikke perfekt. Hanskebruk kan diskuteres. Det samme gjelder hvor bra det er å gå med taperullen i lommen. Det er sikkert noen som har andre innvendinger. Min agenda er å få i gang en diskusjon og komme frem til litt større bevissthet og en bedre praksis for både meg selv og andre.
Det er uestetisk, uhygienisk og unødvendig å tape tupfere på arbeidstøyet