Etikk
Dyre helsetjenester på nett er blitt en trend. Er det greit?
Helsesjekk på nett dreier seg ofte om blodprøver og analysesvar uten oppfølging fra lege. En helsesjekk hos legen hadde kanskje vært bedre og billigere. Forstår de som står bak slike nettjenester konsekvensene av det de holder på med?
Jeg er ikke negativ til nytenking og smarte løsninger, men jeg reagerer på en trend som nå er over oss som en grå sky. Jeg er usikker på om denne skyen varsler lette byger eller storm. Det gjelder salg av private helse- og «fitness-» tjenester. Med fancy nettsider og fagtermer som TSH, Fritt T4, ASAT og 25-OH-VitD, tilbys helsesjekker og laboratorietjenester, tilsynelatende enkelt og greit.
Screening av friske kropper
Bioingeniøren i meg våkner. Er dette innafor? Etisk forsvarlig? Tilbudene spiller på selvfølelsen til helt friske folk og argumenterer for hvor viktig slike helsesjekker er. Det dreier seg om blodprøver uten oppfølging fra lege; analysesvarene får du i fanget. Selvfølgelig skal du dra til legen hvis du ikke føler deg i form, eller hvis du er i en risikogruppe for å få for eksempel kreft, men er det innafor å promotere og kartlegge helsen til helt friske folk?
For meg blir dette screening av en frisk kropp. Leter man godt nok, vil man finne noe, men er det nødvendig å vite om alt som skjer i kroppen hvis det ikke er farlig? Det jeg reagerer mest på er salg av helsesjekker uten konsultasjon med lege, og hvordan slike tilbud for eksempel kan spille på selvfølelsen til en jente med anoreksi.
«… med enkle tastetrykk kan du svi av 500 kroner for de billigste helsesjekkene, og derfra går prisen bare oppover»
Hvordan disse nettsidene bruker veltrente og populære bloggere som ambassadører for tjenestene, får frysningene til å løpe nedover ryggen min. Bloggere er forbilder. Mange, ofte unge mennesker, lar seg rive med. Med en rabattkode på lur forteller bloggerne, helt ukritisk, leserne hvor fantastisk og nyttig tjenesten er. Som ambassadører for sunn livsstil, anbefaler bloggerne helsesjekken til de som vil nå sine trenings- og kostholdsmål. En blodprøve gir deg svar på alt du trenger å vite. Fantastisk! Eller?
Tjener raske penger på folks frykt
Bildet som tegnes er at slike tjenester er ypperlig hvis du vil ta vare på deg selv. Du får prøveresultatene og makt over din egen helse. For meg er dette en undergraving av vårt flotte helsevesen. Er det virkelig slik at helsevesenet er fylt med helsepersonell du ikke kan stole på og som ikke vil det beste for sine pasienter?
Nei, dette er en måte å tjene raske penger på ved å spille på folks frykt. Har du råd, bør du betale for å få makten over egen helse, er budskapet. For dette er ikke gratis; med enkle tastetrykk kan du svi av 500 kroner for de billigste helsesjekkene, og derfra går prisen bare oppover. Med 500 kroner betaler du bare for blodprøvene. Skulle du trenge oppfølging av prøvesvarene - noe jeg mener alle uten medisinsk kompetanse trenger - må du booke time med fastlegen.
Et helsevesen i verdensklasse
Norge har et helsevesen i verdensklasse til en pris de fleste kan betale. En konsultasjon hos allmennlegen koster 152 kroner på dagtid. En konsultasjon hos legespesialist i allmennmedisin koster 201 kroner. Skal det i tillegg tas blodprøver, koster det 54 kroner, uansett hvor mange analyser som tas. Vi snakker om 54 kroner mot 500 kroner for akkurat samme tjeneste. I tillegg kan du hos legen ta opp bekymringer angående fysisk og psykisk helse. Og er du ikke fornøyd med fastlegen din, kan du bytte hele to ganger i året.
Jeg tror at salg av helsetjenester på nett er kommet for å bli, men det er viktig at du som kjøper vet hva du får. Enda viktigere er det at disse nettbaserte selskapene vet hva de selger. De selger ikke bare en tjeneste, de selger en opplevelse. Selv om nettsidene ser flotte ut, er det viktig å tenke over om dette er noe du faktisk trenger eller om en tur til legen hadde vært bedre.
Folk skal få lov til å bruke sine egne oppsparte midler på akkurat det de vil. Jeg vil bare minne om at vi har et meget oppegående og velfungerende helsevesen i Norge, et helsevesen som enkle nettbaserte helsesjekker ikke kan erstatte, et helsevesen som jeg er veldig stolt av å være en del av.