Når bioingeniører er mangelvare

Kamp om bioingeniører. Illustrasjonsfoto

Det er rift om bioingeniører flere steder i landet. Finnmarkssykehuset er blant helseforetakene som har satt inn rekrutteringstiltak. Illustrasjonsfoto: Frøy Lode Wiig

Fra redaksjonen

Når bioingeniører er mangelvare

Finnmarkssykehuset går nye veier for å sikre rekrutteringen av bioingeniører.

Publisert

Endret

I denne utgaven av Bioingeniøren kan du lese om laboratoriet i Kirkenes, hvor 19 år gamle Miriam Richardsen har fått assistentjobb. Målet er å få lokale ungdommer som henne så tent på bioingeniøryrket at de velger denne utdanningen – og vender hjem igjen til jobb på lokalsykehuset når de er ferdige.

Lokket med 50 000 kroner

Helseforetaket har i tillegg lokket med 50 000 kroner i stipend for å få nyutdannede bioingeniører til å sette kursen mot nord. Rekrutteringsstipend er også tatt i bruk i andre helseforetak som opplever vansker med å skaffe nok bioingeniører. Når slike stipender har vært i bruk en stund, vil det være interessant å kartlegge effekten av dem. Får arbeidsgiverne napp hos studentene, og blir de nyutdannede værende i jobben når bindingstiden er over?

Rekrutteringsproblemer henger gjerne sammen med at sykehuset ikke har en bioingeniørutdanning i nærområdet. Det kan være vanskelig å motivere arbeidstakere til å bryte opp og ta jobb på et ukjent sted, langt borte fra venner og familie.

Labassistentprosjektet i Kirkenes er derfor spennende, og kan kanskje være en vei å gå for flere laboratorier – i tillegg til bruken av stipender.

Praksis før studier = mindre frafall?

Det kan også komme noe annet godt ut av å gi ungdommer en porsjon yrkespraksis før de eventuelt gyver løs på bachelorutdanningen. Bioingeniørstudenter forteller relativt ofte at de hadde liten kunnskap om yrket før de begynte på utdanningen, og at det tok lang tid før de fikk en god forståelse av sammenhengen mellom teori og praksis. Praksis på et sykehuslaboratorium i forkant av studiet bør kunne hindre at dette problemet oppstår. Studenter som på forhånd skjønner hva det vil si å være bioingeniør, vil trolig være mer motiverte og oppleve færre frustrasjoner. Det er nærliggende å tro at det vil gi mindre frafall.

Mye kan gjøres for å sikre rekrutteringen av bioingeniører. Ytterligere ett tiltak skal nevnes her. Det kan gjennomføres av alle arbeidsgivere som opplever at markedet ikke gir dem den arbeidskraften de etterspør:

Høyere lønn!

 

Dette er en lederartikkel fra Bioingeniøren nr. 1, 2016. Du kan lese eller laste ned denne utgaven her (pdf).

Stikkord:

Arbeidsliv, Bioingeniørstudent, Finnmarkssykehuset, Rekruttering