Preanalyse igjen - og igjen

Fra redaksjonen

Preanalyse igjen - og igjen

Preanalyse er et gjennomgangstema i Bioingeniøren. Og ikke uten grunn! Korrekt prøvetaking og håndtering er alfa og omega for at svaret skal bli riktig.

Publisert

Endret

Og det er mye som kan gjøres feil: Galt transportmedium for den mikrobiologiske prøven, for eksempel. Feil fiksativ for histologiprøven. For lav eller for høy transporttemperatur for hematologiprøven. 

Det betyr trøbbel!

Kanskje fører det bare til en irriterende forsinkelse, at pasienten må få tatt prøven på nytt, men det kan også ha langt mer alvorlige konsekvenser. Et feil kaliumsvar kan være fatalt. Det kan også feil merking være. Nettopp derfor gir vi dere titt og ofte artikler om temaet.

Opptakten denne gang var BFIs kurs i preanalyse i Bergen i vår. Et rikholdig og fulltegnet kurs som inspirerte oss i Bioingeniøren til å spinne videre. Alle fire fagartiklene i dette nummeret har utspring i kurset – mange av de redaksjonelle artiklene også.

Det skal for eksempel innføres nasjonale kvalitetsindikatorer i løpet av neste år. Sørlandet sykehus sender temperaturmålere med i budbilene som frakter prøver og ikke minst; ved Haukeland universitetssjukehus er det opprettet et preanalytisk fagsenter som blant annet skal legge til rette for forskning. Det blir i tilfelle forskning som peiler seg rett inn til selve kjernen – og hjertet – av bioingeniørfaget!

Vi i redaksjonen ønsker lykke til - og vi håper at mange av forskningsprosjektene finner veien til Bioingeniørens spalter – i form av fagartikler.

 

Stikkord:

Kvalitetsutvikling, Preanalyse