Fra redaksjonen
Sakte i svingene om bioteknologi
REGJERINGEN FÅR kritikk for stortingsmeldingen om bioteknologiloven. Fagfolk er skuffet over at meldingen ikke konkluderer i viktige spørsmål som assistert befruktning til enslige og eggdonasjon. Kritikken går på at loven allerede er i utakt med tiden og teknologien, og nå har regjeringen attpåtil kommet med en melding som er «bakpå».
OM FOSTERDIAGNOSTIKK er derimot konklusjonen klar: Dagens regulering videreføres. Det vil si at NIPT-test for påvisning av trisomi, som ble tillatt i Norge tidligere i år, fortsatt skal forbeholdes kvinner over 38 år. I Dagens Medisin kritiserer lederen av Norsk forening for Medisinsk Genetikk, Asbjørg Stray-Pedersen, regjeringen for å ha parkert diskusjonen om NIPT. Selv er hun for at alle gravide skal få ta testen.
NIPT ER politisk sprengstoff, og helseministeren har allerede tirret regjeringens samarbeidspartner, KrF, ved å tillate blodprøven som sekundærtest i dagens fosterdiagnostikk. At regjeringen nå går stille i dørene om NIPT er ikke overraskende.
DISKUSJONEN lar seg imidlertid ikke parkere. Frykten for «sorteringssamfunnet» er forståelig, men det er også gravides ønske om å få vite mest mulig om fosteret – enten de er over eller under 38 år. Og NIPT-tester i privat regi er uansett relativt lett tilgjengelige for norske kvinner, det er bare å sende en blodprøve i posten til et utenlandsk laboratorium.
DET ER PÅ HØY TID at vi tar den store praten om fosterdiagnostikken i Norge – og kommer til en konklusjon om hva vi skal gjøre med de nye mulighetene teknologien gir oss. Det krever både grundig refleksjon og mot til å mene klart og tydelig i følelsesladde spørsmål.
De som inntar Stortinget etter høstens valg bør ta utfordringen snarest.
Les også: Bioteknologiloven er evaluert og regjeringen anbefaler at…