Gode nyheter fra regjeringen!

Fra redaksjonen

Gode nyheter fra regjeringen!

"Faglig forsvarlighet må gå som en rød tråd gjennom alle former for oppgavedeling. Er ikke den på plass, blir det ikke noen forbedring."

Publisert

Endret

Av SVEIN A. LILJEBAKK, ansvarlig redaktør

(Dette er en lederartikkel. Lederen gir uttrykk for tidsskriftet Bioingeniørens syn på en aktuell sak.)

VENTETIDSLØFTET er helse- og omsorgsminister Jan Christian Vestre (Ap) sitt prestisjeprosjekt. Et samarbeid mellom arbeidsgiver- og arbeidstakerorganisasjoner, helseforetak og departementet. Målet er å få ned ventetidene på behandling i sykehus, endret oppgavedeling mellom yrkesgruppene i helsetjenesten er ett av flere mulige virkemidler.

VIL MAN VÆRE litt vittig, kan man peke på ferske avisoppslag om at ventetidene bare har økt siden Ventetidsløftet kom i gang i mai. Men det er for tidlig å felle dom over et prosjekt nesten før det har startet, og det viktigste fra et bioingeniørståsted er uansett at nå sitter organisasjoner, politikere og byråkrater rundt samme bord og diskuterer fremtidens arbeids- og oppgavedeling i helsetjenesten.

Og inntil ganske nylig hadde ikke NITO en plass ved det bordet.

DET VAR MILDT SAGT uheldig at tusenvis av bioingeniører og andre helseingeniører ikke ble invitert med fra start i Ventetidsløftet. Det ble tydelig demonstrert i Dagsrevyen i midten av august, da helseministeren sa at det var enighet om at portører kan ta blodprøver.

«DET STEMMER IKKE at de store fagforeningene er enige om dette, for NITO er ikke blitt spurt», var responsen fra BFIs fagstyreleder, Kaja Marienborg. Hun understreket at bioingeniørene må få være med når deres kjerneoppgaver er oppe til diskusjon.

HELDIGVIS er det nå blitt slik. BFI har fått en plass i gruppen som skal jobbe med arbeids- og oppgavedeling. Den plassen kommer ikke til å bli brukt til å kjempe mot all endring. For endringer blir det uansett, tvunget frem av personellmangelen. Poenget er at oppgavedeling må skje på faglig forsvarlig vis, i tråd med lover og regler.

NY OPPGAVEDELING har dessuten flere sider. Det handler ikke bare om å «gi bort» noe man har, men også om å få noe nytt. Det kan være nye og mer faglig givende arbeidsoppgaver, eller tid til å gå dypere inn i eksisterende oppgaver. God oppgavedeling handler om riktigere bruk av kompetanse, større arbeidsglede og bedre pasientbehandling.

FALLGRUVEN bør imidlertid være lett å få øye på – faglig forsvarlighet må gå som en rød tråd gjennom alle former for oppgavedeling. Er ikke den på plass, blir det ikke noen forbedring. Tvert imot kan man gjøre ting dårligere enn de var i utgangspunktet.

Stikkord:

BFI, NITO