Debatt
Humanitær hjelp til Gaza er ikke kontroversielt
Som helsepersonell har vi en plikt til å bruke vår kunnskap til å redde liv og lindre lidelser, uavhengig av politiske konflikter.
I Bioingeniøren nr. 4 tok Ytring-skribent Tine Hiorth Schøyen til orde for at NITO bør bidra når de medisinske laboratorietjenestene i Gaza skal gjenreises. Kompetanseheving i, og ikke minst gjenoppbygging av, sykehuslaboratorier er nødvendig for å ha fungerende sykehus i Gaza.
I en replikk til Schøyens innlegg argumenterte Solfrid Jarsve Brekke mot at NITO skal hjelpe en sivilbefolkning i nød, på grunn av Hamas sine handlinger. Dette er en farlig tankegang, som fremsnakker kollektiv straff og dermed brudd på folkeretten.
Det kan være behagelig å forholde seg nøytral i en så betent konflikt som den i Gaza - men det er ikke det etisk riktige. Sivilbefolkningen i Gaza utsettes for ubeskrivelige lidelser. Vi kan ikke la humanitær hjelp bli et spørsmål om politikk, og vi kan heller ikke tillate oss å omtale humanitær hjelp som noe kontroversielt. Som Desmond Tutu sa: «Hvis du er nøytral i situasjoner der urett skjer, har du valgt undertrykkerens side.»
Det hersker ingen tvil om at mange israelere bærer med seg et enormt traume etter Holocaust og angrepet 7. oktober i fjor. Men det palestinske folket er også blitt utsatt for utallige overgrep og enorme lidelser, og det er meningsløst å sette to folks lidelser opp mot hverandre - for å skulle bestemme hvem som har rett og hvem som tar feil.
I stedet bør vi som helsepersonell fokusere på det vi faktisk kan bidra med: å hjelpe mennesker i nød! Israel er den sterke parten i denne krigen. Israel har et velfungerende helsevesen. Det har ikke Gaza. Så enkelt, og så vanskelig, er det.
Jeg kan ikke understreke nok hvor viktig det er å skille mellom en stat og dens myndigheter og sivilbefolkningen. Det er fullt mulig å være mot politikken som føres av staten Israel, uten å være anti-Israel eller antisemitt. Og man kan fordømme at Hamas angrep sivile israelere, uten å være anti-Palestina. Disse nyansene er viktige å ha med seg.
Å hjelpe sivilbefolkningen i Gaza handler ikke om å ville støtte Hamas, eller om å ville boikotte Israel. Det handler om å ville hjelpe mennesker hvis verden ligger i ruiner, både billedlig og bokstavelig talt. Det handler om at underernærte barn med skuddskader skal ha tilgang på helsehjelp. Vi må ikke la oss lure til å tro at det ikke lenger finnes absolutte sannheter. Dette er ikke «fake news»: Det foregår et folkemord i Gaza.
Eva Kristine Fladhus