Etikk
Hva motiverer akkurat deg?
Vi bioingeniører er gode på å lese bruksanvisninger og prosedyrer. Men har du tenkt på hva som er din egen bruksanvisning? Hva driver deg?
Gjesteskribent: Tina Blomquist Withbro, rådgiver i HELFO (Helseøkonomiforvaltingen)
Hva provoserer deg, og hvorfor blir du provosert? Har du reflektert over dine egne preferanser? Hvor kommer de fra? Fra venner? Fra foreldre? Har kolleger påvirket deg eller er det rett og slett kulturen vi lever i som påvirker oss?
Vet du hva som er dine dårlige sider - og når de kommer til uttrykk? Hender det for eksempel at du blir sjalu på kolleger som ofte får skryt på jobben? Eller at du blir irritert og negativ når andre blir begeistret? Dette er følelser de fleste kan kjenne seg igjen i, men ikke tør å vedkjenne seg. Tør du å kjenne etter? Hvis du tør, kan du lære mye om deg selv.
Å rydde i seg selv er utrolig viktig for å skjønne hvordan og hvorfor vi fungerer slik vi gjør i hverdagen - både hjemme og på jobb.
Hvorfor har jeg denne jobben?
Tenker du noen gang på hva som motiverer deg i jobben din? Hvorfor har du akkurat denne jobben? Det er ikke bare for å tjene penger, for det er mange måter å gjøre det på. Du har faktisk bevisst valgt akkurat den jobben du har.
Det er greit å bli bevisst hva som er ens personlige motivasjon og drivkraft i den jobben man har. Motivet for hva vi gjør er nemlig avgjørende for hvordan vi har det - og hvordan vi tar det. Vi mennesker motiveres av veldig forskjellige ting. Noen finner mening i å yte omsorg, noen synes det aller viktigste er å jobbe med noe som gir dem faglige utfordringer, mens det for andre er viktigst å få ting unna. For noen er forutsigbarhet det viktigste, mens andre elsker at ting plutselig skjer. Det viktige er at man er bevisst på hva man trives med, hva som gjør at man gleder seg til å gå på jobb.
Å ikke velge er også et valg
Vi mennesker er ikke alltid like bevisste på at vi faktisk velger våre liv. Noen vil kanskje hevde at de ikke hadde noe valg. At de må ha en jobb. Og de må jo bo der familien bor.
Men vi har alltid et valg. Å ikke velge er nemlig også et valg. Vi velger bevisst eller ubevisst hvert sekund på dagen. Det å stå opp om morgenen er for eksempel et valg. Hadde man blitt liggende ville det vært et annet valg. Vi er den vi er - og der vi er - på grunn av de valgene vi har tatt (eller ikke tatt) bevisst eller ubevisst. Det er fascinerende, men også litt skummelt. For det kan være en deilig tanke at ting bare skjer og at det bare er å seile med. Men slik er det altså ikke, man velger livet sitt selv. Og ved å være mer bevisst sine valg, kan man bli mer oppmerksom og takknemlig.
Hvordan oppnå flyt og mestring?
Det er først og fremst vårt eget ansvar at vi er fornøyde på jobb. Derfor er det viktig at hver enkelt av oss finner ut av hva som gir motivasjon i arbeidshverdagen. Hva er det som gir mestringsfølelse? Når oppleves det flyt og at timene på jobben flyr av gårde? Hver og en kan kjenne etter og finne ut om det er mulig å gjøre mer av det som gir flyt og mindre av det som gir misnøye.
Vi hadde en prat om dette på jobben min. Det var interessant, for i min enfoldighet hadde jeg trodd at alle kollegene mine likte best de samme arbeidsoppgavene som jeg likte. Men det stemte heldigvis ikke. Det som ga meg flyt, gjorde en av kollegaene mine misfornøyd. Og motsatt.
Dette er en spennende øvelse å gjøre på arbeidsplassen. Hvis man absolutt ikke liker å drive feilsøk på koagulasjonsapparatet, er det jo ikke noen vits i å gjøre det hver dag hvis en av kollegaene elsker det? Og hvis man opplever flyt av lange prøverunder er det jo fint at kollegaene vet det, så kan man få gjøre mer av akkurat det.
Poenget er at det er mulig å tilpasse jobbhverdagen sånn at man får gjort mer av det man trives godt med, og mindre av det som gjør en misfornøyd.
Uansett hva man skal gjøre - på jobb eller fritida - trenger man motivasjon. Det er i bunn og grunn hver og en sitt ansvar å sørge for at en er motivert.
Lykke til med jakten på den viktigste bruksanvisningen - bruksanvisningen på akkurat deg.