Etikk

La oss slå et slag for håndhygienen

En del bioingeniører bruker både ringer, armbånd, smykker, øredobber, lange negler og løst hår på jobb. Det skal vi ikke gjøre. FÅ DEM AV!

Av Ingrid Kolnes, medlem av yrkesetisk råd

Jeg er bioingeniør, og som bioingeniør kan man fort ende opp i en jobb der pasientkontakt er et faktum. I disse tilfellene er det viktig å tenke nøye gjennom hygiene. Som bioingeniør i en prøvetakingssituasjon beveger man seg ofte fra rom til rom og er i kontakt med mange ulike pasienter; pasienter som har vidt forskjellige immunsystem, sykdommer og mikroorganismer. Da er det mitt ansvar som bioingeniør å ikke ta med meg smitte fra et rom til et annet. Så mitt spørsmål er, hvorfor er vi som jobber på sykehus så sløve når det gjelder håndhygiene?

Bare for å gjøre en ting klart med en gang; alle er ikke sløve - og sløvheten gjelder ikke bare bioingeniører. Jeg ser utallige sykepleiere, leger, vaskepersonale og andre som burde ha tatt i et tak for å forbedre seg på dette området, men i dette innlegget handler det først og fremst om oss bioingeniører.

Lange negler og løst hår

Jeg er kanskje ikke flink nok til å si ifra, men jeg ser stadig vekk bioingeniører med både ringer, armbånd, smykker, øredobber, lange negler og løst hår. I prosedyrene for sykehuset står det at man skal unngå bruk av disse typene pynt. I studietiden lærer vi også hva som er god hygiene på laboratoriet og hos pasientene. Hvorfor leser og forstår vi dette så godt da, men klarer likevel ikke å følge kravene når vi er i arbeid?

I følge Folkehelseinstituttet inneholder området under neglene store mengder mikroorganismer. De skriver at det er: «… størst forekomst av hvite stafylokokker, Gram-negative staver (inkludert Pseudomonas spp.), Corynebakterier og sopp. Lange negler forhindrer god håndhygiene, og helsepersonell med lange negler (over 2mm) har ofte flere potensielt patogene bakterier på hendene enn helsepersonell med kortere negler» (https://www.fhi.no/nettpub/handhygiene/i-praksis/negler/). Du kan bare tenke deg hva som befinner seg under påsatte negler. Her vil man ha hyppigere forekomst av potensielt patogene mikroorganismer både før og etter utført håndhygiene. Så hvorfor kommer vi likevel på jobb med lange og påsatte negler?

Av med gifteringen!

Det samme gjelder ringer, armbåndsur og øredobber. Alle disse pyntegjenstandene er med på å øke faren for smitte betydelig. Selv en glatt giftering på hånden under arbeid med pasienter vil gi økt fare for sykdomsfremkallende bakterier på hendene. Bakteriene vil trives under ringen i det fuktige miljøet som skapes her. Vi tar disse bakteriene med oss fra pasient til pasient og ikke minst tar vi de med oss hjem når vakten vår er over.

Hvorfor leser og forstår vi dette så godt, men klarer likevel ikke å følge kravene når vi er i arbeid?

… og av med smartklokkene!

Mange av oss går også med såkalte smartklokker eller fitnessklokker på jobb. Disse må også av. Uansett om du akkurat har satt deg et mål om å gå 10 000 skritt om dagen eller om du kun lurer på hva klokken er, så skal ikke armene være prydet med hverken klokker eller smykker. Det vil gjøre håndhygienen dårligere. Bakteriene vil også her trives godt i miljøet mellom klokken og armen, området vil bli som et reservoar for mikroorganismer.

Og så var det hanskene …

Og sist, men ikke minst; hansker. Hansker skal benyttes som beskyttelsesutstyr og de utgjør en ekstra barriere mot kryss-smitte ved at de både beskytter oss mot mikroorganismer fra pasientens kroppsvæsker, og at de også beskytter pasienten mot forurensning fra helsepersonellets hender. Hanskene skal kun benyttes der det er nødvendig. Hanskene vil, akkurat som hendene, overføre mikroorganismer mellom gjenstander og personer. Det betyr at bruker vi hansker ved pipettering av urin fra en beholder til en annen inne på laboratoriet, skal hanskene av og hendene vaskes eller sprites etter at arbeidet er utført. Vi skal ikke gå videre til pc-en og taste på den, eller åpne en sentrifuge med de samme hanskene på. Vi skal heller ikke ta på oss hansker og starte med andre oppgaver enn den som hanskene var tiltenkt. Da kan kolleger begynne å lure på hvorfor vi går rundt med hansker, de kan tro at hanskene er kontaminerte.

Ingen pynt på jobb!

La oss gjøre en innsats for å bli flinkere med håndhygiene. Av med smykker og ringer! Vi er på jobb - ikke på fest. Vi kan pynte oss når vi kommer hjem.

Powered by Labrador CMS